A cél, hogy a Balaton ne csak nyári célpont legyen
A Balaton évtizedek óta a nyári kikapcsolódás ikonikus helyszíne Magyarországon. A strandok, a fesztiválok és a nyári napsütés vonzzák ide a turistákat évről évre. Azonban, amikor eljön az ősz, a tóparti élet is csendesebb lesz, a vendéglátók zárva tartanak, a látogatók pedig úgy gondolják, nincs miért ide jönni. Ez az úgynevezett „balatoni kettős átok” jelensége: a turisták hiánya miatt a vendéglátók sem nyitnak ki, míg a bezárt helyek miatt a látogatók nem térnek vissza. Az Index cikksorozatának második része arra kereste a választ, hogyan lehet egész évre fenntarthatóvá tenni a Balatont, és milyen lépéseket tesznek a helyi vendéglátók, hogy megtörjék „az átkot”.

A Balaton egész évben izgalmas célpont
Az őszi Balaton vonzereje
Bár a nyár továbbra is a legnépszerűbb időszak, egyre többen fedezik fel a Balatont az év más évszakaiban is. Az őszi táj, a helyi borászatok, gyógyfürdők és kirándulóhelyek sokszínű programlehetőségeket kínálnak. Mégis, sokakban él az a tévhit, hogy a Balaton a nyári szezon végével bezár. Princzinger Péter, a VisitBalaton365 Nkft. ügyvezetője szerint ez az egyik legnagyobb akadály, amellyel a régió szembesül: az emberek nem tudják, hogy a Balaton egész évben izgalmas célpont.
Fenntarthatóság a Balatonnál
A helyi vállalkozók számára az őszi és téli hónapok jelentik a legnagyobb kihívást. Hogyan tudnak akkor is nyitva tartani, ha kevesebb a turista? Az Androsics Birtokon összegyűlt szakértők egyetértenek abban, hogy a Balaton kínálatának szélesítésével, új programokkal és kampányokkal lehet változtatni a helyzeten. A „1000 indok az őszi Balaton mellett” kampány célja, hogy népszerűsítse a tó egész éves vonzerejét, és megmutassa, hogy az őszi színek, a borok és a természeti kincsek ugyanolyan értékes élményeket nyújtanak, mint a nyári fürdőzés.
A jövő kihívásai és lehetőségei
A biciklizés, a gyógyturizmus és a helyi gasztronómia mind olyan területek, amelyek segíthetnek a Balatont egész évben látogatottá tenni. A helyi vállalkozók, például Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, arra hívják fel a figyelmet, hogy aki még nem látta az őszi Balaton színeit vagy nem kóstolta a helyi őszi ízeket, nem ismeri igazán a régiót.
A hosszú távú cél azonban nemcsak a turistaforgalom növelése, hanem egy olyan fenntartható turizmus kialakítása, amely óvja a természetet és a helyi közösségeket is. A helyi szolgáltatók, a kormány és a turisztikai szervezetek együttműködésével olyan programokat és infrastruktúrát kell kialakítani, amelyek a fenntarthatóságot és a minőségi élményeket egyaránt szolgálják.
A Balaton minden évszakban várja a látogatókat
A Balaton nemcsak nyáron, hanem az év minden időszakában különleges élményeket kínál. A helyi borászatok, éttermek és szabadidős tevékenységek, valamint a régió kulturális és természeti kincsei egész évben felfedezésre várnak. A VisitBalaton365 és a helyi szolgáltatók kampányaik révén azon dolgoznak, hogy megtörjék a balatoni kettős átkot, és bebizonyítsák, hogy a magyar tenger minden évszakban érdemes a látogatásra.
Kapcsolódó cikkeink
NGM: a SZÉP-kártya jelentős segítség a magyar családoknak
A SZÉP-kártya jelentős segítség a magyar családoknak, áprilisban 14 százalékkal…
Tovább olvasom >KSH: a turisztikai szálláshelyeken a vendégek száma (1,4 millió) 17, a vendégéjszakáké (3,4 millió) 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit áprilisban
2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Újabb hónapban remekelt a turisztikai ágazat
Március után, áprilisban ismét pörgött a turizmus: a vendégek száma…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egy korszak lezárul, egy új indul – marketingvezetői váltás az Eisbergnél
Két év után búcsúzik az Eisbergtől Gál Judit, a cég…
Tovább olvasom >Folytatódik az áreső a PENNY-ben
Folytatja az alapvető háztartási és higiéniai termékek áresőjét a PENNY…
Tovább olvasom >A Heineken mesterséges intelligenciával oltja szomját az adatkezelésbe
A Heineken az SAP AI megoldásával egyszerűsíti az adatelemzést munkatársai…
Tovább olvasom >