A cél, hogy a Balaton ne csak nyári célpont legyen
A Balaton évtizedek óta a nyári kikapcsolódás ikonikus helyszíne Magyarországon. A strandok, a fesztiválok és a nyári napsütés vonzzák ide a turistákat évről évre. Azonban, amikor eljön az ősz, a tóparti élet is csendesebb lesz, a vendéglátók zárva tartanak, a látogatók pedig úgy gondolják, nincs miért ide jönni. Ez az úgynevezett „balatoni kettős átok” jelensége: a turisták hiánya miatt a vendéglátók sem nyitnak ki, míg a bezárt helyek miatt a látogatók nem térnek vissza. Az Index cikksorozatának második része arra kereste a választ, hogyan lehet egész évre fenntarthatóvá tenni a Balatont, és milyen lépéseket tesznek a helyi vendéglátók, hogy megtörjék „az átkot”.

A Balaton egész évben izgalmas célpont
Az őszi Balaton vonzereje
Bár a nyár továbbra is a legnépszerűbb időszak, egyre többen fedezik fel a Balatont az év más évszakaiban is. Az őszi táj, a helyi borászatok, gyógyfürdők és kirándulóhelyek sokszínű programlehetőségeket kínálnak. Mégis, sokakban él az a tévhit, hogy a Balaton a nyári szezon végével bezár. Princzinger Péter, a VisitBalaton365 Nkft. ügyvezetője szerint ez az egyik legnagyobb akadály, amellyel a régió szembesül: az emberek nem tudják, hogy a Balaton egész évben izgalmas célpont.
Fenntarthatóság a Balatonnál
A helyi vállalkozók számára az őszi és téli hónapok jelentik a legnagyobb kihívást. Hogyan tudnak akkor is nyitva tartani, ha kevesebb a turista? Az Androsics Birtokon összegyűlt szakértők egyetértenek abban, hogy a Balaton kínálatának szélesítésével, új programokkal és kampányokkal lehet változtatni a helyzeten. A „1000 indok az őszi Balaton mellett” kampány célja, hogy népszerűsítse a tó egész éves vonzerejét, és megmutassa, hogy az őszi színek, a borok és a természeti kincsek ugyanolyan értékes élményeket nyújtanak, mint a nyári fürdőzés.
A jövő kihívásai és lehetőségei
A biciklizés, a gyógyturizmus és a helyi gasztronómia mind olyan területek, amelyek segíthetnek a Balatont egész évben látogatottá tenni. A helyi vállalkozók, például Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, arra hívják fel a figyelmet, hogy aki még nem látta az őszi Balaton színeit vagy nem kóstolta a helyi őszi ízeket, nem ismeri igazán a régiót.
A hosszú távú cél azonban nemcsak a turistaforgalom növelése, hanem egy olyan fenntartható turizmus kialakítása, amely óvja a természetet és a helyi közösségeket is. A helyi szolgáltatók, a kormány és a turisztikai szervezetek együttműködésével olyan programokat és infrastruktúrát kell kialakítani, amelyek a fenntarthatóságot és a minőségi élményeket egyaránt szolgálják.
A Balaton minden évszakban várja a látogatókat
A Balaton nemcsak nyáron, hanem az év minden időszakában különleges élményeket kínál. A helyi borászatok, éttermek és szabadidős tevékenységek, valamint a régió kulturális és természeti kincsei egész évben felfedezésre várnak. A VisitBalaton365 és a helyi szolgáltatók kampányaik révén azon dolgoznak, hogy megtörjék a balatoni kettős átkot, és bebizonyítsák, hogy a magyar tenger minden évszakban érdemes a látogatásra.
Kapcsolódó cikkeink
AI és fenntarthatóság lehetnek a középvállalatok kitörési pontjai a bizonytalanság idején
A Grant Thornton International Business Report (IBR) legfrissebb adatai szerint…
Tovább olvasom >Kutatás: Óriási a szakadék a turisták környezettudatossága és valós utazási szokásai között
Bár egyre több turista vallja magát környezettudatosnak, utazási szokásaikban ez…
Tovább olvasom >MLSZKSZ: Új lendületet kap az intermodális és fenntartható közlekedés
Július 31-én megjelent az Energiaügyi Miniszter 18/2025. (VII. 31.) számú…
Tovább olvasom >További cikkeink
62 700 vásárlás – minden korábbi rekord megdőlt az ALDI Sziget-boltjában
Immár nyolcadik alkalommal települt ki az ALDI a Sziget Fesztiválra…
Tovább olvasom >A Minecraft világa megelevenedik a SPAR áruházaiban
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb videojátékának karakterei – köztük…
Tovább olvasom >Kezdő vállalkozóknak indít díjmentes képzést a Kamara
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a területi kamarák közreműködésével…
Tovább olvasom >