A burgonya fogyasztása csökkenti a vérnyomást

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2018. 08. 01. 10:39

Az egészségtudatosok által nagy ívben került burgonya többnyire hizlaló ételként szerepel a köztudatban, pedig a pennsylvaniai University of Scranton felülvizsgálata szerint, a burgonya súlygyarapodás nélkül képes a zabpehelyhez hasonló módon csökkenteni a vérnyomást – adta hírül a hejszakacsok.hu.

Dr. Joe Vinson az American Chemical Society (ACS) egy tavalyi konferenciáján számolt be a kutatásáról. (A tudós folyamatosan kutatja a burgonyában rejlő, egészségünk szempontjából hasznos elemeket – idén például új kísérletek eredményét publikálta: az árammal „stimulált” krumpli antioxidáns-tartalma 60 százalékkal nő).
De vissza a vérnyomásos kutatáshoz: ennek során 18 túlsúlyos vagy elhízott, magas vérnyomásban szenvedő beteg egy hónapon keresztül, napi két adagban, 6-8 kb. golflabda méretű, héjában főtt burgonyát fogyasztott. A kísérlet végén a betegek diasztolés vérnyomása átlagosan 4,3%-al, míg a szisztolés 3,5%-al csökkent. Az alanyok többsége vérnyomás csökkentőt szedett, ám a burgonya fogyasztása tovább javította a gyógyszerek hatását, ráadásul egyetlen betegnél sem tapasztaltak súlygyarapodást.
Dr. Joe Vinson a kutatást vezető szerint, az üres kalóriaként számon tartott burgonyát méltánytalanul száműzték az egészségtudatos diétákból, mivel ez csak akkor igaz, ha olajban sütik, vagy nyakon öntik zsiradékkal és hizlaló mártásokkal. Megfelelő konyhatechnológiával elkészített átlagos méretű burgonya mindössze 110 kalóriát és ráadásként nagy adag egészséges fitokemikáliát és vitamint tartalmaz.

Vinson elmondása szerint, már előzőleg is kimutattak a burgonyában olyan anyagokat, amelyek a vérnyomás csökkentésére használt ACE gátló szerekhez hasonló hatást fejtenek ki, a növényben lévő fitokemikáliák mennyisége pedig vetekszik a brokkoli, spenót és spárga értékeivel.

A sültburgonya rajongók legnagyobb elkeseredésére azonban, a zsiradékban történő magas hőfokon történő sütés hatására a burgonyában jóformán csak keményítő és a zsír marad, ezért Dr. Vinson szerint, a tápanyagtartalom megőrzésére a mikrohullám használata a legalkalmasabb.

Kapcsolódó cikkeink