A buborék elszabadul
A hazai pezsgőpiac trendjeiről, eredményeiről, újdonságairól Csomay Andrással, a Törley Pezsgőpincészet marketingvezetőjével beszélgettünk.
A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.
Mennyiségben ugyan a gazdasági környezetnek „köszönhetően” csökkent, de értékben nőtt a buborékos termékek piaca. A visszaesést mi is érezzük, de bizakodóak vagyunk az év további részére vonatkozóan. Bár már határozottan érezhető, hogy a pezsgőzés nem kizárólag az év végi ünnepi időszakra összpontosul, azért a forgalmunk jelentős része még mindig ebben az időszakban realizálódik.
A 2022- es évet szép eredménnyel zártuk. A korábbi évekhez hasonlóan az értékesítésünk legnagyobb részét a tankpezsgők teszik ki, ezen belül is a legnagyobb forgalmú termékünk édes, de határozott elmozdulás látszik a száraz pezsgők irányába. A prosecco kategória növekedése ugyan a korábbi évek növekvő tendenciájához képest némileg megtorpant, szerencsére az általunk forgalmazott Mionetto ezt nem érezte meg.
A külföldi termékek mellett nagyon nagy népszerűségnek örvendenek a hazai tradicionális pezsgők is. Számos magyar pincészet készít hagyományos eljárással pezsgőt, úgy látjuk, hogy a kategóriának nagyon jót tesz, hogy folyamatosan a fókuszban van, a sok helyről érkező kommunikáció felhívja a figyelmet a pezsgőkészítés egyedülálló tudományára és az értékre, amit mi, termelők képviselünk ezáltal.
A költségek növekedése minket is érint, kénytelenek voltunk emelni termékeink árát, de ez kisebb mértékű volt, mint az FMCG-szektor más termékeinél.
Az idei évben egy minden szempontból egyedülálló terméket vezettünk be a magyarországi piacra, ez a Törley ICE. Az ICE mint fogalom, kategória 12 éve indult Franciaországból hódító útjára. Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy a pezsgőt jéggel fogyasszuk, ezért is nagyon fontos az innováció és az edukáció. A Törley ICE kifejezetten úgy lett kifejlesztve, hogy jégre töltve teljesedjen ki az ízélmény. Emellett ezzel a pezsgővel is nyomatékosítottuk, hogy a kategória nem kizárólag az ünnepek itala.
Elsősorban egy fiatalabb célcsoportot szólítottunk meg a termékkel, de szerencsére azt látjuk, hogy minden fogyasztói korcsoport a magáénak érzi az ICE pezsgését.
A gasztronómia kiemelt szegmens vállalatunk életében. Számos lehetőség és eszköz van arra, hogy közvetlenül népszerűsítsük a kategóriát, márkáinkat, edukáljuk fogyasztóinkat, vagy akár megmutassunk egy új terméket, új fejlesztést.
A palackvisszaváltási rendszer szinte minden termékünket érinti, mégis úgy látjuk, hogy ezzel a lépéssel nagyon sokat tehetünk a környezetvédelem érdekében. Nagyon bízunk abban, hogy a vásárlókat is pozitívan érinti majd az új rendszer, aminek keretei között szívesen viszik vissza a kiürült palackokat a visszaváltóhelyekre.//
Kapcsolódó cikkeink
Megszólalt a NAV a palackvisszaváltásból származó bevétel kapcsán
Sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon kell-e adózni a palackvisszaváltásból…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >Törley Pezsgőpincészet: zöld innováció és fenntarthatóság
A Törley Pezsgőpincészet új, fenntarthatóságot célzó stratégiát vezet be, amely…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nyílt Marketing Fórum a Magyar Termék Védjegyhasználatról – már lehet regisztrálni!
Idén február 20-án kerül megrendezésre a Magyar Termék Marketing Fórum,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >Az Unilever és a Tesco egyetért: fenntarthatóság nélkül nincs jövő
Az Unilever vezérigazgatója, Hein Schumacher szerint eljött az idő, hogy…
Tovább olvasom >