A bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakák száma egyaránt csökkent
A KSH elsődleges adatai szerint az év első tíz hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 60%-os szobakihasználtsággal működtek.
Január-október között
a folyó áron számított bruttó
szobaárbevétel 4, a vendégéjszakák
száma 2%-kal csökkent. Egy kiadott
szállodai szoba bruttó átlagára (Gross
ARR) 17 600 forint (71 euró) volt az időszak folyamán;
e mutató kiemelkedően magas (36 900 forint, azaz 148 euró)
értéket ért el a budapesti ötcsillagos
egységekben. A fővárosi négy- és a
vidéken működő négy- és ötcsillagos
szállodák átlagosan 13 400–17 400 forintos
(54–70 eurós), az adatszolgáltató
háromcsillagos egységek 8800–11 200 forintos (35–45
eurós) szobaárakat érvényesítettek.
Az egy kiadható szállodai
szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR)
átlagosan napi bruttó 10 500 forint volt. A legmagasabb
összegről (24 800 forint) a budapesti ötcsillagos, a
legalacsonyabbról (4700 forint) a Nyugat-Magyarországon
található háromcsillagos egységek
számoltak be.
A bruttó szobaárbevétel
(Gross room revenue) folyó áron összességében
4%-kal csökkent, emelkedést a Balaton partján
működő egységek és a kelet-magyarországi
négy- és ötcsillagos szállodák értek
el, a legnagyobb visszaesés a nyugat-magyarországi
három- és a fővárosi négy- és
ötcsillagos egységekben volt.
2008. január–októberben
a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák
száma 2%-kal csökkent az egy évvel korábbi
szinthez viszonyítva. A Balaton melletti három-,
valamint a nyugat-magyarországi négy- és
ötcsillagos szállodákat a vendégéjszakák
számának szerény mértékű bővülése
jellemezte, a többi szállodában mérséklődött,
vagy nem változott lényegesen a vendégéjszakák
száma. Augusztus óta majdnem minden hónapban –
Nyugat-Magyarország kivételével – majdnem
minden régióban csökkent a vendégforgalom.
A megfigyelt időszakban a budapesti szállodákban
minden kategóriában átlagosan 63% fölötti
volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben
46–64%-os kihasználtságot mértek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >