A bőrszépítés nemcsak a krémeken múlik – mit üzen a dietetikus?
A szépségipar régóta hangsúlyozza a külsőleg alkalmazott bőrápolók szerepét, miközben egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a táplálkozás minősége is meghatározza bőrünk egészségét és megjelenését. Az MDOSZ Táplálkozási Akadémia legfrissebb hírlevele a bőrszépítő táplálkozás tudományos alapjait járta körül.
Kollagén, C-vitamin, omega-3: tudományos tények és trendek
A bőr rugalmasságának és hidratáltságának megőrzésében a kollagén kulcsszerepet játszik. A szervezet saját kollagéntermelése azonban az életkor előrehaladtával csökken, amit a táplálkozással csak részben lehet ellensúlyozni. Bár a kollagén-kiegészítők piaca látványosan növekszik, a dietetikusok arra figyelmeztetnek, hogy a hidrolizált kollagén peptidként való beépülése még nem garantálja a célzott bőrápoló hatást – az emberi szervezet nem „irányított módon” építi be az elfogyasztott fehérjéket.
Az antioxidáns hatású vitaminok – különösen az A-, C- és E-vitamin – valóban részt vesznek a bőr védelmében, különösen az oxidatív stresszel szemben. A C-vitamin emellett a kollagénképződéshez is elengedhetetlen, de hiánybetegség nélkül nincs megalapozott érv amellett, hogy extra dózisban szedve szebb bőrt eredményezne.
Amit együnk – és amit inkább ne
A bőr szempontjából kedvező táplálkozási mintákban rendszeresen szerepelnek a halfélék, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak és teljes értékű gabonák. A mediterrán étrend előnyei itt is érvényesülnek: gyulladáscsökkentő hatásuk hozzájárulhat a bőr állapotának javításához.
Ezzel szemben a túlzott cukorbevitel, az ultra-feldolgozott élelmiszerek és a transzzsírokban gazdag étrend a bőr öregedését gyorsíthatja. A glikáció – azaz a cukrok fehérjékkel történő összekapcsolódása – a kollagén- és elasztinrostok károsodását okozhatja, amit a szakirodalom „belső karamelizációnak” is nevez.
A probiotikumok szerepe
Egy viszonylag új kutatási irány a bélmikrobiom és a bőr állapotának összefüggését vizsgálja. Az úgynevezett bél-bőr tengely működése alapján a szakértők feltételezik, hogy egyes probiotikus törzsek – különösen a Lactobacillus és Bifidobacterium nemzetségek – jótékony hatással lehetnek a bőrre, például az akné és az ekcéma esetében. Ezen a területen azonban még kevés a klinikailag megalapozott, széles körben elfogadott bizonyíték.
A belső szépségipar kihívásai
A szépségápolási termékek piaca egyre inkább „inside-out” szemléletű: a klasszikus kozmetikumok mellett megjelentek a „nutrikozmetikumok”, azaz az olyan táplálékkiegészítők, amelyek bőrszépítő hatást ígérnek. A dietetikus szakma szerint ezek értékeléséhez kritikus hozzáállásra van szükség – a marketingígéretek helyett a megbízható, független vizsgálatok eredményeire érdemes támaszkodni.
Üzenet a gyártóknak
A táplálkozási szemlélet a bőr állapotát érintő termékfejlesztésre is hatással lehet: a szépségitaloktól a probiotikus joghurtokig számos új kategória jelent meg a piacon. A siker kulcsa nem feltétlenül a hangzatos összetevők felsorolása, hanem a termékek mögött álló hiteles tudományos háttér és a jól kommunikált, reális elvárások lehetnek.
Kapcsolódó cikkeink
Tálcán kínált jövő: mit jelent a fenntartható táplálkozás?
A fenntartható táplálkozás nem csupán környezetvédelmi, hanem egészségügyi és gazdasági…
Tovább olvasom >Túlsúly, alultápláltság, tanulságok: Lezárult a GYERE® Online Program hatásvizsgálata
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) sikeresen zárta hároméves GYERE®…
Tovább olvasom >Ca di Rajo – Menolia Prosecco Extra Brut/Brut/Extra Dry
A Menolia egy Prosecco DOC Treviso, amely a klasszikus Prosecco…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent az FMCG-piac 2024. évi kereskedelmi toplistája
Maradt minden a régiben: Lidl, SPAR, Tesco a dobogósok sorrendje!…
Tovább olvasom >KSH: 2025 első negyedévében a gazdaság teljesítménye stagnált a 2024. első negyedévihez képest
Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2025 első negyedévében a nyers…
Tovább olvasom >Vegyszerkoktél a tányéron: riasztó adatok az európai élelmiszerek szennyezettségéről
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) friss jelentése szerint az európai…
Tovább olvasom >