A bőrszépítés nemcsak a krémeken múlik – mit üzen a dietetikus?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 05. 20. 11:04

A szépségipar régóta hangsúlyozza a külsőleg alkalmazott bőrápolók szerepét, miközben egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a táplálkozás minősége is meghatározza bőrünk egészségét és megjelenését. Az MDOSZ Táplálkozási Akadémia legfrissebb hírlevele a bőrszépítő táplálkozás tudományos alapjait járta körül.

Kollagén, C-vitamin, omega-3: tudományos tények és trendek

A bőr rugalmasságának és hidratáltságának megőrzésében a kollagén kulcsszerepet játszik. A szervezet saját kollagéntermelése azonban az életkor előrehaladtával csökken, amit a táplálkozással csak részben lehet ellensúlyozni. Bár a kollagén-kiegészítők piaca látványosan növekszik, a dietetikusok arra figyelmeztetnek, hogy a hidrolizált kollagén peptidként való beépülése még nem garantálja a célzott bőrápoló hatást – az emberi szervezet nem „irányított módon” építi be az elfogyasztott fehérjéket.

Az antioxidáns hatású vitaminok – különösen az A-, C- és E-vitamin – valóban részt vesznek a bőr védelmében, különösen az oxidatív stresszel szemben. A C-vitamin emellett a kollagénképződéshez is elengedhetetlen, de hiánybetegség nélkül nincs megalapozott érv amellett, hogy extra dózisban szedve szebb bőrt eredményezne.

Amit együnk – és amit inkább ne

A bőr szempontjából kedvező táplálkozási mintákban rendszeresen szerepelnek a halfélék, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak és teljes értékű gabonák. A mediterrán étrend előnyei itt is érvényesülnek: gyulladáscsökkentő hatásuk hozzájárulhat a bőr állapotának javításához.

Ezzel szemben a túlzott cukorbevitel, az ultra-feldolgozott élelmiszerek és a transzzsírokban gazdag étrend a bőr öregedését gyorsíthatja. A glikáció – azaz a cukrok fehérjékkel történő összekapcsolódása – a kollagén- és elasztinrostok károsodását okozhatja, amit a szakirodalom „belső karamelizációnak” is nevez.

A probiotikumok szerepe

Egy viszonylag új kutatási irány a bélmikrobiom és a bőr állapotának összefüggését vizsgálja. Az úgynevezett bél-bőr tengely működése alapján a szakértők feltételezik, hogy egyes probiotikus törzsek – különösen a Lactobacillus és Bifidobacterium nemzetségek – jótékony hatással lehetnek a bőrre, például az akné és az ekcéma esetében. Ezen a területen azonban még kevés a klinikailag megalapozott, széles körben elfogadott bizonyíték.

A belső szépségipar kihívásai

A szépségápolási termékek piaca egyre inkább „inside-out” szemléletű: a klasszikus kozmetikumok mellett megjelentek a „nutrikozmetikumok”, azaz az olyan táplálékkiegészítők, amelyek bőrszépítő hatást ígérnek. A dietetikus szakma szerint ezek értékeléséhez kritikus hozzáállásra van szükség – a marketingígéretek helyett a megbízható, független vizsgálatok eredményeire érdemes támaszkodni.

Üzenet a gyártóknak

A táplálkozási szemlélet a bőr állapotát érintő termékfejlesztésre is hatással lehet: a szépségitaloktól a probiotikus joghurtokig számos új kategória jelent meg a piacon. A siker kulcsa nem feltétlenül a hangzatos összetevők felsorolása, hanem a termékek mögött álló hiteles tudományos háttér és a jól kommunikált, reális elvárások lehetnek.

Kapcsolódó cikkeink