A bor éve volt 2015
Világszinten 2,2 százalékkal nőtt a bortermelés 2015-ben az előző évhez képest, összesen 274,4 millió hektolitert állítottak elő tavaly a borászok az International Organisation of Vine and Wine adatai alapján. A globális borkereskedelem mennyiségben 1,8 százalékkal 104,3 millió hektoliterre, értékben 10,6 százalékkal 28,3 milliárd euróra nőtt.
A dobogó első három fokán nem történt változás, továbbra is Olaszországban termelik a legtöbb bort, 49,5 millió hektolitert, őket követik a sorban a francia és a spanyol borászok. Tavaly is az Egyesült Államokban fogyott a legtöbb üveg, illetve a kínai piac növekedett jelentősen, ám nagy meglepetésre a francia fogyasztás tavaly minimálisan csökkent.
Kapcsolódó cikkeink
Minden korty egy új fejezet – teljesen megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád
A borkészítés minden fázisát elemezve és átgondolva, a legújabb trendeknek…
Tovább olvasom >Történelmi döntés: az Európai Bizottság jóváhagyta az első fenntarthatósági áregyezséget a borágazatban
Az Európai Bizottság első alkalommal foglalt hivatalosan állást egy fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Hódít a #MatchaTok: a japán zöldtea por lett a közösségi média új kedvence
A TikTokon elindult #MatchaTok trend szélsebesen meghódította a világot: a…
Tovább olvasom >