A BiB kiszerelés története
Az újdonságnak számító kiszerelési formát először egy dél-ausztráliai, renmarki borász, Thomas William Carlyon Angove alkalmazta, majd szabadalmaztatta. A korábbi időkben alkalmazott, nagyobb méretű üvegpalackok helyett szerették volna bevezetni. A nagyobb üvegpalackok (2–5 literesek) kedvezőtlen tulajdonságai voltak a törékenység, a rossz szállíthatóság, és a kinyitás utáni, nem elég rövid időn belüli fogyasztás esetén a gyors minőségcsökkenés.Az elfogadott szabadalom alapján kialakított tárolóedény flexibilis, lágy zacskó volt, légmentesen lezárva, ami a bor kiengedésekor sem engedett vissza levegőt, tehát az edényben maradt bor oxidálódását is megakadályozta. A zacskó borításának szögletes formája és kartonanyaga nemcsak a gazdaságosabb helykihasználást és szállítást, hanem a külső behatások elleni védelmet is szolgálta.
A csomagolóanyag fejlesztése 2 évet vett igénybe, és hosszú piackutatás után, 1965 novemberében dobtak piacra egygallonos (4,56 liter, az USA-ban 3,78 liter) űrtartalommal asztali fehér és vörös, valamint portói, édes sherry és muskotály borokat. Kezdetben problémát okozott, hogy a tárolózacskók szivárogtak, a kitöltés nehézkes volt. Az Angove-bokszok 1971-re kiszorultak a piacról megbízhatatlanságuk miatt, de a későbbi évek fejlesztései alapján a dobozokat a 80-as évek elején speciális csapszerkezettel látták el, és a problémák megszűntek. Az igazi visszatérés 1984-ben volt, mikor a pincészet piacra vitte a „Paddle Wheel 5” elnevezésű, 5 literes borosdobozát, a nagyobb mennyiségű bort ivók örömére.
K. Z.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Tovább nőtt a fair trade Németországban
A németországi fair trade forgalom 2024-ben 11%-kal, 2,6 milliárd euróra…
Tovább olvasom >