A Belvárosi Sörfesztiválon ünnepli 180. szülinapját a Pilsner Urquell
1842 óta készül Plzeňben a kategóriát teremtő Pilsner Urquell. Nem kell feltétlenül Csehországba utaznunk, ha kíváncsiak vagyunk, hogyan születik ez a 180 éves speciális alsóerjesztésű láger: a Belvárosi Sörfesztiválra költözik a Pilsner-pinceélmény.

Már 180 éves a Pilsner Urquell
Joseph Groll bajor sörfőzőmester stílust és később önállóvá vált kategóriát teremtett Plzeň-ben, amikor 1842-ben a cseh város környékének legjobb nyersanyagait hozta összhangba a szülőföldjén már bevált, alsóerjesztésű láger főzési technológiával: a különleges, kétsoros, sima héjú morva árpából készült malátát, a szintén helyben termesztett Žatec (német nevén Saaz) komlót, valamint a rendkívül lágy, a Plzeň-i medencéből származó, 100 méter mélyről fakadó ártézi vizet.
Alsóerjesztésű sörről lévén szó, a Pilsner Urquellt 0 és 6 °C között kell tartani az erjedés és a lágerezés alatt. Ez az a hőmérsékleti tartomány, amely tökéletes feltételeket biztosít az élesztőknek, hogy tegyék a dolgukat és hogy megszülethessen minden pilseni típusú sör atyja. A tökéletes eljáráshoz 180 évvel ezelőtt komplett földalatti alagútrendszerre is szükség volt. Mielőtt 1842. október 5-én elkészült az eredeti aranyszínű pilseni első tétele, a bányászok három éven át vájták kézi eszközökkel a földalatti járatokat és helyiségeket. A teljes, 9 km hosszú alagútrendszer az 1950-es évekre lett teljesen kész, a jégcsarnokot pedig egészen 1987-ig használták tartalékrendszernek arra az esetre, ha a mesterséges hűtés meghibásodna.
Mivel a meleg nem kívánt ízeket adhat a sörnek, ezért a szokásos sörfőzési szezon annak idején októbertől áprilisig tartott Plzeňben: ekkor tudták a pincékben pontosan az optimális körülményeket biztosítani. A júniusban és júliusban learatott árpát forró levegővel szárítva alakították át malátává, majd szintén a levegőn szárították az augusztus végén szüretelt komlót. Amint hűvösre fordult az idő, beindították a rézüstöket, hogy az eredeti recept szerint készüljön el a Pilsner Urquell, amelyre a hajrában még 35 napos lágerezés is várt.
Természetesen ma már egész évben főzik a sört, időjárástól függetlenül. A morva árpát és a Saaz komlót azonban még mindig ugyanakkor szüretelik, mint az elmúlt közel kétszáz évben, a változatlan vízminőségről ugyanaz a kút gondoskodik, amelyet manapság már egy természetvédelmi oltalom alatt álló terület vesz körül. A recept és helyszín 180 éve éppúgy változatlan, mint a gazdagon aranyló szín, valamint a harmonikusan kesernyés, simogató, eredeti íz, amelynek lágy malátaaromája hosszú ideig érezteti hatását.
A közkedvelt ízvilág (újra)felfedezése mellett most annak is érdemes kilátogatnia a Belvárosi Sörfesztiválra, aki testközelből ismerkedne meg az őspilsenit létrehozó „laboratóriummal”. Egy speciális installáció segítségével a rendezvényen magából a pinceélményből is ízelítőt kaphatunk, miközben a tökéletes sörcsapolás fortélyait is elleshetjük a legjobb szakemberektől.
A SPAR a Belvárosi Sörfesztivál főtámogatójaként is az igényes sörfogyasztást népszerűsíti
Kapcsolódó cikkeink
SAP: A felhős fejlesztéssel a sör is finomabb
A 130 éves Budweiser Budvar kiváló söreiről ismert, azonban vállalatirányítási…
Tovább olvasom >Átalakuló ízlés, növekvő kihívások – ilyen sörös évre készülhetünk 2025-ben
Bár 2024-ben 2,8%-kal bővült a hazai sörpiac, 2025 első hónapjai…
Tovább olvasom >130 éves Soproni Sörgyár
A kormány továbbra is stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért…
Tovább olvasom >További cikkeink
PwC E-toplista: A legnagyobb és legismertebb online kereskedők
4 kategória: legnagyobb, FMCG, magyar, legismertebb – 2024 legsikeresebb e-kereskedőinek…
Tovább olvasom >Krízistérkép 2024: Jelentősen nőtt az elhúzódó válságok száma
450 válsághelyzetet regisztrált és elemzett kommunikációs szempontok szerint az MPRSZ…
Tovább olvasom >A magyarok adnak a leggyakrabban online borravalót az ételfutároknak
Továbbra is népszerű a magyarok körében a borravaló adása, ami…
Tovább olvasom >