Magazin: A befogadó próféta
A sokak által a világ legjobb szakácsának tartott (szerintünk csak Brillat-Savirinhez mérhető) Ferran Adriá augusztusban Hongkongban azt nyilatkozta, hogy az El Bullit nem működtethette már tovább, az étterem – így fogalmazott – egy szörnyeteggé változott, amit meg kellett szelídíteni, és amelynek gondolatisága 2014-ben inkarnálódhat újra az El Bulli Alapítványban.
Az üzletembernek is remek gasztrofilozófus most az ázsiai konyha „lelkét” keresi. 15 alkalommal járt Japánban, először csak az ételkészítés lényegét kutatta, később már a főzési technikákat is. „Mind több lett körülöttem a kérdés, és mind kevesebb a válasz. Megjött az étvágyam a kontinens más konyháinak megismeréséhez. Úgy gondolom, nem lehet egy konyhának a jó oldalát eltanulni, ha nem ismered annak a közegét; hogy megismerd, tanulmányoznod kell azt. Kína gasztronómiai kultúrája hihetetlenül fontos számunkra, márpedig az is jó időbe telik, hogy megismerjük azokat az alapanyagokat, amiket ők használnak, mi nem” – fejtette ki Ferran Adriá. A tradicionális spanyol ételeket kulináris kalanddá átformáló séf-ikonnak meggyőződése, hogy az ázsiai konyha lehet a jövő gasztronómiai fejlődésének és számtalan kreatív ötletnek a forrása.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >