A balatoni szezonális munka: jó fizetés, kemény munka
Ahogy a nyár beköszöntött, a Balaton térségében található hotelek és vendéglátóhelyek ismét megnyitották kapuikat, nem csupán a turisták, hanem számos munkavállaló számára is. A vendéglátás területén nyíló állások, különösen a szakácsok és konyhai kisegítők iránti kereslet növekszik, hiszen a szezonális pörgés magas szintű teljesítményt és gyorsaságot igényel.
Bérek és juttatások

Versenyképesek a bérek
A balatoni hotelek versenyképes béreket kínálnak. Szakácsok esetében az órabérek 2 500 és 3 500 forint között mozognak, míg a konyhai kisegítők 2 000 és 3 000 forint között kereshetnek óránként. Több munkáltató szállást és étkezést is biztosít, ami jelentősen csökkenti a dolgozók kiadásait. Így, egy teljes nyári szezon alatt a szakácsok akár 1,8 millió forintot is megkereshetnek.
Munkakörülmények
A munka fizikailag és szellemileg is igényes, napi 10-12 órás műszakokkal és heti egy-két szabadnappal. Az erős fizikai igénybevétel és a hosszú munkaórák ellenére a bérek jelentős mértékben meghaladják a vendéglátószektorban általánosan elérhető jövedelmeket.
Verseny a nemzetközi munkaerőpiacon
A bérek vonzereje nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is versenyképes, hasonló feltételekkel kínálnak munkát Ausztriában is. A Balaton térségében tehát a munkaadóknak nem csak a hazai, hanem a nemzetközi bérszínvonallal is versenyezniük kell.
Következmények és kilátások
A magas bérek és a kiegészítő juttatások vonzóvá teszik a balatoni munkahelyeket, de a munka intenzitása és az elvárások magas szintje miatt a munkavállalóknak alaposan mérlegelniük kell a lehetőségeket. A balatoni vendéglátás így nemcsak a pihenés, hanem a kemény munka terepe is, ahol a szezon végére jelentős megtakarításokat lehet elérni, amennyiben valaki képes megfelelni a magas elvárásoknak.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A Balaton és a kékszőlő
„A fogyasztók manapság a nagyon magas minőségű, könnyedebb vörösborokat keresik,…
Tovább olvasom >Együttműködési megállapodást kötött az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az MKIK
Együttműködési megállapodást kötött az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK)…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >