A balatoni szezonális munka: jó fizetés, kemény munka
Ahogy a nyár beköszöntött, a Balaton térségében található hotelek és vendéglátóhelyek ismét megnyitották kapuikat, nem csupán a turisták, hanem számos munkavállaló számára is. A vendéglátás területén nyíló állások, különösen a szakácsok és konyhai kisegítők iránti kereslet növekszik, hiszen a szezonális pörgés magas szintű teljesítményt és gyorsaságot igényel.
Bérek és juttatások

Versenyképesek a bérek
A balatoni hotelek versenyképes béreket kínálnak. Szakácsok esetében az órabérek 2 500 és 3 500 forint között mozognak, míg a konyhai kisegítők 2 000 és 3 000 forint között kereshetnek óránként. Több munkáltató szállást és étkezést is biztosít, ami jelentősen csökkenti a dolgozók kiadásait. Így, egy teljes nyári szezon alatt a szakácsok akár 1,8 millió forintot is megkereshetnek.
Munkakörülmények
A munka fizikailag és szellemileg is igényes, napi 10-12 órás műszakokkal és heti egy-két szabadnappal. Az erős fizikai igénybevétel és a hosszú munkaórák ellenére a bérek jelentős mértékben meghaladják a vendéglátószektorban általánosan elérhető jövedelmeket.
Verseny a nemzetközi munkaerőpiacon
A bérek vonzereje nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is versenyképes, hasonló feltételekkel kínálnak munkát Ausztriában is. A Balaton térségében tehát a munkaadóknak nem csak a hazai, hanem a nemzetközi bérszínvonallal is versenyezniük kell.
Következmények és kilátások
A magas bérek és a kiegészítő juttatások vonzóvá teszik a balatoni munkahelyeket, de a munka intenzitása és az elvárások magas szintje miatt a munkavállalóknak alaposan mérlegelniük kell a lehetőségeket. A balatoni vendéglátás így nemcsak a pihenés, hanem a kemény munka terepe is, ahol a szezon végére jelentős megtakarításokat lehet elérni, amennyiben valaki képes megfelelni a magas elvárásoknak.
Kapcsolódó cikkeink
Drágul a strandbüfé: már 4289 forint az átlagos „strandkombó” ára a Balatonnál
Mennyibe kerül egy lángos a Balatonnál? 2025 nyarára tovább nőttek…
Tovább olvasom >Visit Hungary: már több mint 10 millió turista érkezett az országba
Idén július 23-án lépte túl a vendégek száma a 10…
Tovább olvasom >Repülőn is jöhet a bor Olaszországból
Jelentősen egyszerűsödhet a beszállás az olasz repülőtereken: az új generációs…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csődvédelem alá került a Pepco német leányvállalata
A diszkontlánc német egysége fizetésképtelenséget jelentett be, miközben a Pepco-csoport…
Tovább olvasom >Kék bolygó: az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >