A Balaton és a kékszőlő
„A fogyasztók manapság a nagyon magas minőségű, könnyedebb vörösborokat keresik, amelyekben a gyümölcsösségen van a hangsúly, nem pedig a tanninon, a hordón. A nehéz, testes vörösborok helyett szívesebben vásárolnak könnyen fogyasztható tételeket” – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza az elmúlt évek borfogyasztási szokásainak változásairól.
Népszerűbbé váltak a fehérborok, míg a vörösbortermelés a 2004-es rekord óta világszerte 25%-kal esett vissza. Igaz, a klímaváltozás miatt több szakember azt jósolja, hogy a hagyományos fehérboros vidéknek számító Balaton borrégióban drasztikusan megváltoznak majd a szőlőtermesztés feltételei, a melegebb időjárás pedig elsősorban a kékszőlőknek kedvez majd. A főborásza is arra számít, hogy a kékszőlő jól érzi majd magát a Balaton partján, ám meg kell találni azokat a fajtákat, amelyeket a fogyasztók is szívesen választanak. //
A cikk a Trade magazin 2025/4. lapszámában olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
A HoReCába menekülnek
A vendéglátásban Németországban is hiányzik a szakképzett munkaerő, sőt, már…
Tovább olvasom >Újra a csúcson a nemzetközi turizmus
Év elején kiderült, hogy 2024 új rekordéve volt a hazai…
Tovább olvasom >Felpörgetve
Az energiaitalok piaca sikeres évet zárt 2024-ben, miközben egyre szélesebb…
Tovább olvasom >További cikkeink
A HoReCába menekülnek
A vendéglátásban Németországban is hiányzik a szakképzett munkaerő, sőt, már…
Tovább olvasom >Újra a csúcson a nemzetközi turizmus
Év elején kiderült, hogy 2024 új rekordéve volt a hazai…
Tovább olvasom >A magyar bor történetei: királyok kedvencétől a bikavérig – történelmi est Egerben
2025. május 15-én különleges történelmi-gasztronómiai eseménynek ad otthont a Juhász…
Tovább olvasom >