60%-os élelmiszerpazarlást eredményezett az ellátási lánc krízis a Sodexo szerint
Az ellátási láncokra nehezedő példátlan nyomás ahhoz vezetett, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb élelmiszeripari vállalatai az elmúlt hat hónapban 60%-os élelmiszer-pazarlás növekedéséről számoltak be – derült ki egy új tanulmányból.

Ennek oka az ukrajnai konfliktus, a Covid-hoz kapcsolódó munkaerőhiány és a megélhetési költségek jelenlegi válsága
A Sodexo jelentése szerint a válaszadók 35%-a arra figyelmeztetett, hogy az ellátási lánc kezelésének nehézségei miatt továbbra is folytatni kell az áremelést, 32%-uk pedig úgy véli, hogy az ellátási lánc egy teljes évig még nem tér vissza az optimális hatékonysághoz. Körülbelül 44%-uk azt nyilatkozta, hogy hatással van rájuk a munkaerőhiány, 38%-uk pedig azt, hogy az ellátási láncában jelentkező teherszállítási kihívások érintik őket. Az élelmiszer-ellátási lánc vezetőinek 85%-a azonban azt mondta, hogy a világjárvány hosszú távú károkat okozott az ellátási láncukban, amelyből „még ki kell gyógyulniuk”.
„Az első lépés az élelmiszer-pazarlás csökkentése felé a nyomon követés és a mérés” – mondta Claire Atkins-Morris, a Sodexo UK és Írország vállalati felelősségért felelős igazgatója.
A jelentés abból indult ki, hogy a Sodexo tavaly a WRAP-pal együttműködve támogatta az első Food Waste Action Week-et.
Kapcsolódó cikkeink
Tudatosabb konyhával a pazarlás ellen – menütervező kiadvánnyal segíti a Nébih a háztartásokat
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja új, a…
Tovább olvasom >Színt vált a csomagolás, ha romlik az étel – új találmány forradalmasíthatja az élelmiszer-pazarlás elleni harcot
Három spanyol fiatal, Pilar Granado, Pablo Sosa Domínguez és Luis…
Tovább olvasom >„Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” – meseíró pályázatot hirdetett a Nébih
Első alkalommal hirdette meg országos meseíró pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >