5+1 dolog, amit nem tudtál a rágógumiról – 130 éves a Mars Wrigley
Tudtad, hogy a rágógumi nem csak a fogak egészségének megőrzésében segít, de jó hatással van a hangulatodra, növelheti a produktivitásodat, segít csökkenteni a fogászati ellátási költségeket, csökkenti a stresszt, ráadásul még dallamtapadás ellen is beválik? A Mars Wrigley, a világ egyik legnagyobb rágógumigyártója 130 éves évfordulója alkalmából most összegyűjtött 5+1 kevésbé ismert tényt a rágógumiról, és bepillantást enged a több mint száz éves termék történetébe is.
Kezdjük egy kis történelemmel!
Az első rágógumit William Wrigley Jr. készítette az 1890-es években, és ez máig is a Mars Wrigley egyik legkedveltebb terméke. Amikor William megalapította a Wm. Wrigley Jr. vállalatot, akkor még nem tudta, hogy a cukormentes rágógumi fogyasztásának számos egészségügyi előnye is van. Ezeket ma már a különböző szabályozó hatóságok, egyre több kormány, a Fogászati Világszövetség és világszerte közel 20 nemzeti fogászati szövetség is elismeri és támogatja.
Mára a rágógumi olyan termékké vált, amely egyszerre gondoskodik a fogyasztók mosolyáról, miközben frissen tartja a leheletet. Miközben a fogorvosok világszerte elismerik, mint foghigiéniai termék, ikonikus kiegészítővé is vált, amelyet még irodalmi alkotások oldalain is megjelenítettek. Hosszú története során a rágógumi járt már a világűrben, részt vett különböző versenyeken, a legszokatlanabb ízekben is megjelent, és világszerte kivívta a fogorvosok elismerését. Mindezek mellett még számos kevésbé ismert pozitív hatása is van, amelyeket most a Mars Wrigley gyűjtött össze.
- Egyensúlyban tartja a testsúlyodat és segít ellenállni a nassolásnak
Ha alacsony kalóriatartalmú diétát követsz, vagy csak próbálsz minél egészségesebben táplálkozni, a cukormentes rágógumi ebben is jó szövetségesed lehet. Energiaértéke mindössze 4 kcal két darabonként, míg egy kis cukorka általában 25-40 kcal-t tartalmaz. A rágógumi emellett az édesszájúaknak is segítség – és ezt még kutatási eredmények is alátámasztják! Néhány évvel ezelőtt brit kutatók megállapították, hogy a rágógumi fogyasztása csökkenti az étvágyat, így, ha rágózol, kevésbé vágysz a főétkezések közötti nassolásra.
- Neked is volt már dallamtapadásod? A rágógumi ebben is segíthet
Az emberek kb. 90%-a szenved rendszeresen az ún. dallamtapadástól. Jó hír, hogy van egy egyszerű módja annak, hogy megszabadulj a fejedben lévő ismétlődő dallamtól – nem kell mást tenned, mint 10-15 percig kell rágózni! A Readingi Egyetem kutatói szerint ennek oka, hogy a rágógumi használata hatással lehet az agy bizonyos területeire, és elnyomja a rövid távú hangmemóriáért felelős központokat. Röviden, az agy ahelyett, hogy újra és újra ugyanazt a dallamot játszaná le a fejedben, egy új, monoton folyamatra helyezi át a hangsúlyt, és így megszabadít a kellemetlen dallamtapadástól.
- Erősíti a fogzománcot és csökkenti a fogérzékenységet
A fogzománc rendkívül érzékeny az általunk fogyasztott ételekre. A citrusfélék, a gyümölcslevek és a szénsavas üdítőitalok sok savat és cukrot tartalmaznak, ez pedig felborítja a szájban lévő lúgos pH-környezetet, és a benne lévő ásványi anyagok kimosásával koptatja a fogzománcot. Ha úgy érzed, a fogaid érzékenyebbek lettek, az azt jelezheti, hogy fontos ásványi anyagok hiányoznak a fogzománcodból, különösen a kalcium és a foszfátok. Jó hír viszont, hogy a nyál segít helyreállítani a szájban lévő ásványi anyagok egyensúlyát – ehhez átlagosan 60 percet kell várni, de a rágógumi fogyasztása felgyorsítja ezt a folyamatot. Egyes tanulmányok ráadásul azt is kimutatták, hogy a cukormentes rágógumi fogyasztása jó módszer a professzionális fogfehérítés utáni fogérzékenység leküzdésére is.
- Éreztél már kellemetlen érzést felszállás vagy leszállás közben repülőgépen vagy nagy magasságban síeléskor? A rágózás ebben is segíthet!
A fülben lévő légnyomáskülönbség gyakran okozhat kellemetlen érzést, különösen a repülőgéppel történő fel- és leszálláskor, amikor a lift felfelé megy, vagy amikor a hegyekben szerpentinen haladunk. A nem kívánt tüneteket könnyen enyhítheti a rágógumi használata. Ennek magyarázata, hogy a hallórendszerünkhöz tartozik egy speciális csatorna, amely összeköti a középfület az orrgarattal, amelyet Eustachiai csőnek hívnak. Rágózáskor akaratlanul nyálat kezdünk nyelni, a nyelési reflex pedig megnyitja az Eustachiai csövet, így a fülben lévő nyomás kiegyenlítődik a külső nyomással, és könnyen megszűnik a kellemetlen érzet.
- Enyhíti a stresszt
A rágógumi rendszeres használata segíthet csökkenteni a stresszt. Ezt nemrég a Cardiffi Egyetem által végzett kutatások is megerősítették, egy 101 önkéntessel végzett kísérleten. Az eredmények azt mutatták, hogy a rágógumi nem csupán csökkentette a stresszt (a munkahelyen és a munkahelyen kívül is), de mérsékelte a fáradtságot, enyhítette a szorongást, és így összességében pozitívabb hangulatot eredményezett, ráadásul összefüggésben állt a kutatásban részt vevő önkéntesek jobb teljesítményével is.
+1. Javítja a memóriát és a kognitív teljesítményt
Kutatások bizonyítják, hogy a rágógumi fogyasztása akár 25-40 százalékkal növeli az agyba áramló vér mennyiségét. Márpedig minél több vér áramlik az agyba, annál több az agyba jutó oxigén, ami növeli az agyműködés hatékonyságát. Az olyan kognitív funkciók, mint a memória, a koncentráció és a reakcióidő mind javulnak, amikor rágózunk. A rágózás így jó módszer lehet akár a stresszes vizsgaidőszakok leküzdésére is!
Kapcsolódó cikkeink
Egy ideig újra kapható lesz az ikonikus Marathon szelet az Egyesült Királyságban
A Mars Wrigley UK 34 év után ismét elérhetővé teszi…
Tovább olvasom >Támogatja az EU erdőirtás elleni rendeletét a Nestlé, a Mars Wrigley és a Ferrero
Az EU erdőirtás elleni rendelete december 30-tól kötelezi a kakaót,…
Tovább olvasom >Rekordmennyiségű szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést ért el a Mars
A Mars közzétette a 2023-as Fenntarthatóság Egy Generáció Alatt jelentését,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,9 százalékkal emelkedtek
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak…
Tovább olvasom >Saját kézzel, ötévente, fehérre – így festik otthonukat a magyarok
A magyarok, csehek és szlovákok festési szokásait térképezte fel a…
Tovább olvasom >