5 millió kiló adomány: ebből adott a legtöbbet az Élelmiszerbank
Öt évvel ezelőtt sikerült utoljára annyi lejáratközeli és csomagolási hibás élelmiszert megmentenie és nélkülözőknek adományoznia a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek, mint az idei első félévben. Az Egyesület által áruházakból, gyártóktól és vendéglátóhelyekről összegyűjtött 4,9 millió kilogrammnyi áru a COVID járvány és a rekordinfláció előtti időket idézi, pedig számos tényező nehezíti a rászorulók ellátását.
Rengeteget fejlődött az elmúlt években a kereskedelmi láncok készletgazdálkodási gyakorlata, a legtöbb üzletben csökkenőben vannak napvégi maradékok és a lejáratközeli feleslegek. A veszteségek visszaszorulása örvendetes trend, a pazarlás visszaszorítására, és fenntarthatóbb működési folyamatokra utal. Ugyanakkor komoly kihívást jelent ez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által ellátott rászorulók tízezrei számára, akiket még mindig komoly megélhetési válság sújt az elmúlt évek áremelkedései miatt.
Csökken a menthető felesleg, ők mégis többet segítenek
Amíg 2018-ban még naponta 129 kiló pékárut, zöldség-gyümölcsöt és egyéb élelmiszert tudott megmenteni az Élelmiszerbank egy átlagos áruházból, addig 2024 első felében ez a mennyiség már a harmadára zuhant. Komoly erőfeszítésekre és új ételmentési eljárásokra volt szükség, hogy ennek ellenére mégse essen vissza a rászorulóknak továbbított adományok mennyisége. Az országos élelmiszermentő hálózat tagjai már 733 áruházat keresnek fel naponta a feleslegekért, ami 2,5-szerese az öt évvel ezelőtt meglátogatott boltok számának. Emellett az Egyesület tavaly indított készételmentő programja is szép eredményekkel fut a vendéglátóhelyeken, céges rendezvényeken, munkahelyi kantinokban és iskolákban.
Az említett fejlesztésekre alapozva az Élelmiszerbank összesen 210 ezer rászorulónak tudott segítő csomagokat juttatni az idei első félévben. Naponta átlagosan 30 ezer kilogramm ételt adományoztak – tették mindezt klasszikus civil szervezetként, elsősorban önkéntesmunkára és magánadományokra támaszkodva.
Jó a nélkülözőknek és jó a bolygónak is
Az Élelmiszerbank működésének kettős pozitív hatása van; az élelmiszergyűjtéssel nem csupán az elesettek megsegítése, hanem a környezet fokozottabb védelme is megvalósul, hiszen a munkájuk nélkül bekövetkező élelmiszer-pazarlásnak súlyos környezetromboló hatása volna. Az ENSZ kimutatásai szerint a klímaváltozást kiváltó üvegházhatású gázok 10 százalékáért az el nem fogyasztott élelmiszerek lebomlása, illetve az előállításukhoz és szállításukhoz felhasznált természeti erőforrások a felelősek. Éppen ezért az Egyesület erőfeszítései nem csak a szociális szférában kifizetődők. Az Élelmiszerbank által az év első felében megmentett 4,9 millió kilónyi áru előállításának és lebomlásának 12.300 tonna lett volna a szén-dioxid-lábnyoma.
Kürtős kalács, csirkeszárnyak, csokoládé és Ed Sheeran perecei…
19 éves fennállása során az Élelmiszerbank már több mint 110 ezer tonna élelmiszert mentett meg, kevés olyan terméktípus van, amivel még nem volt dolguk. Mégis mindig akadnak újabb és újabb izgalmas lehetőségek. December óta például napi 200 kiló kürtőskalácsot kapnak a főváros egyik legnagyobb sütödéjéből, a forgalmazójuk ugyanis felajánlja az előző napról megmaradt készleteket. Ezeket az adományokat a rászorulók is nagy örömmel várják, ahogy azokat a rántott csirke darabokat is, amiket az egyik gyorsétteremlánc ajánl fel rendszeresen, ha nem sikerül rögtön a lesütésük utáni percekben értékesíteni őket. Több mint 15 tonna adomány érkezett az Élelmiszerbankhoz ebből a forrásból, mélyhűtött állapotban.
A mentett élelmiszerek között persze összeségében a pékáruk, a gyümölcsök és a zöldségfélék vezetnek, de 2024-ben például édességekből is kiemelkedő mennyiséget sikerült összegyűjteni: összesen 62 tonna mikulás csokoládé és húsvéti nyuszi került az Élelmiszerbank raktárába, amiből többezer nélkülöző gyermek számára tudtak csomagokat összeállítani gyermeknapra és nyári táborozáshoz, illetve időseknek, hajléktalanoknak és nagycsaládosoknak.
Fenntartható rendezvények: évi 100 ezer adag készétel mentése a cél
Az Élelmiszerbank 2023 tavaszán indította útjára legújabb programját, az érintetlenül maradt melegételek mentését vendéglátóhelyekről, céges eseményekről és iskolákból. Ahhoz, hogy a készételek átvétele, kezelése és kiosztása valóban biztonságosan történjen, a Nébih szakmai közreműködésére, valamint a Budapest Party Service Kft. által biztosított tesztelési lehetőségre is szükség volt. Az ételadományokból részesülő kedvezményezettek visszajelzései alapján azonban minden percnyi előkészítés megérte. Egy év alatt már több mint 70 ezer adag éttermi minőségű étellel sikerült megörvendeztetni őket.
Az Élelmiszerbank készételmentési eljárását mára szakmai körökben is elismerik. A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Fenntarthatósági Különdíjjal” jutalmazta, de a Metro Fenntartható Gasztronómia Díját is elnyerte a módszer. Az Egyesület élelmiszermentő autói egyre több rendezvényen, céges vacsorán és családi napon teljesítenek szolgálatot. Az elmúlt hétvégén például a Hungaroringről és a Puskás Arénában tartott Ed Sheeran koncertről szállították rászorulókhoz a büfékben és a VIP-szekciókban megmaradt ételeket. Az előbbi eseményről elsősorban sült kolbászt, hamburgereket és salátákat, az utóbbiról pedig majdnem egy mázsányi sajtos perecet sikerült összegyűjteni. Jutott belőle fogyatékkal élő felnőtteknek egy bentlakásos intézetben, átmeneti szállókra és családok átmeneti otthonaiba is.
Kapcsolódó cikkeink
Megújult a debreceni Auchan áruház
A jövőben megújult formában várja a vásárlókat a debreceniek egyik…
Tovább olvasom >Többutas csomagolások jövője – mire készüljön a kereskedelmi szektor?
Az Európai Parlament 2024. április 24-én jogalkotási állásfoglalást adott ki…
Tovább olvasom >A karbontudatosság útján: a SPAR több száz őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálja rendezvényeit
Ebben az évben is folytatódott a SPAR Magyarország környezettudatosságra törekvő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >