4 bűntudatmentes tipp a konyhai döntésekhez
Mi legyen vacsorára? Ez az ártalmatlannak tűnő kérdés naponta milliószor hangzik el a magyar háztartásokban – mégis gyakran épp ez válik a legnagyobb mentális teherré a nők számára. A POLCZ szakértője 4 bűntudatmentes tippet kínál arra, hogyan csökkenthető a főzéssel járó mentális nyomás anélkül, hogy az étkezések öröme vagy a családi harmónia sérülne.
Mi legyen vacsorára? Ártatlan kérdésnek tűnik, mégis ez az egyik legnagyobb mentális teher, amit sok háziasszony nap mint nap a vállán cipel. A mindennapi kisebb-nagyobb döntések gyakran észrevétlenül gyakorolnak hatalmas nyomást a mentális jóllétre – ezt a jelenséget nevezik a pszichológusok döntési fáradtságnak (decision fatigue). Ennek hátterében a “láthatatlan” munka áll: a háztartás vezetése, a főzéssel kapcsolatos előretervezés és folyamatos döntéshozatal stresszesebbé teszi a mindennapokat.
“Nem kell, hogy a főzés mentális teher legyen. Megfelelő tudatossággal és néhány könnyen bevezethető szokással – mint egy jól megválasztott készétel – csökkenthető az ezzel az egyébként örömteli tevékenységgel járó nyomás”
– emeli ki Kertész Éva Annamária, a POLCZ szakértője.
1. Tervezz előre 3-5 napi fix menüt!
A Bureau of Labor Statistics 2024-es felmérése szerint az amerikai nők naponta átlagosan 51 percet töltenek ételkészítéssel. Ez a teher Magyarországon is javarészt a nőkre hárul, ami azzal jár, hogy a legtöbben egy hosszú munkanap után kezdik meg a láthatatlan munka elvégzését.
Az egyik leghatékonyabb módszer ennek elkerülésére vagy megkönnyítésére a heti menü megtervezése. A hétfői lecsó másnap csirkemellel kombinálható, a szerdai rakott cukkini maradéka lefagyasztható, a darált húsból pedig csütörtökre tésztaszósz készíthető paradicsommal. Rendkívül előnyös, hogy ezáltal a maradékok is csökkenthetők, ami szintén egy globális probléma.
2. Készíts biztonsági polcot a kamrában!
Egy döntésekkel teli, fárasztó nap végén teljesen érthető a vágy a főzés háttérbe szorítására, és helyette a pihenést és a családi programokat választani. Mivel ez eltér megszokott rutintól, gyakran bűntudattal jár. Remek lehetőséget nyújt ennek elkerülésére egy biztonsági polc kialakítása. Néhány tartós, egészségtudatos és gyorsan elkészíthető étel beszerzése bármikor megmenti a családi vacsorákat, hogy a szabadidő minőségi maradjon.
“Ideális esetben nem teszünk aközött különbséget, ha nincs kedvünk vagy időnk főzni. Élni szeretnék, nem főzni – ez nem egy főzésellenes kijelentés, csupán annak ad hangot, hogy a minőségi idő a családunkkal lehet bűntudatmentes. Ennek egyik eszköze egy finom, üveges készétel, így nem kell azon stresszelni, hogy egyáltalán mi kerüljön a tányérba” – nyilatkozta Kertész Éva Annamária, a POLCZ szakértője.
3. Nem kell minden nap varázsolni – tarthattok szendvicsnapokat is!
A családi menü megtervezése nem egyemberes feladat. A közösségi média és a televíziós műsorok gyakran sugallják azt, hogy a tökéletes háziasszony minden nap háromfogásos vacsorát tesz az asztalra. Ez egy egészségtelen képet alakíthat ki a főzés, és a közös étkezés szerepéről.
A mentális egészség megőrzése érdekében az egyik legfontosabb lépés a tökéletességre törekvés elengedése, valamint a család többi tagjának bevonása a folyamatokba. Ennek egyszerű módja olyan 10-20 perc alatt elkészíthető receptek összegyűjtése, melyeket biztosan szeret a család. Ha pedig nem fogy el minden, a másnapi főzés is felszabadulhat a maradékok elfogyasztásával.
4. Töltsd a felszabadult időt magaddal és családi programokkal!
Ha sikerült csökkenteni a főzéssel járó láthatatlan munkát – ezáltal a mentális terhelést is – akár napi 15-30 perc is felszabadulhat. Ilyenkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez egy újabb házimunka helyett énidővel vagy a családdal teljen el.
Legyen az 15 perc séta, egy kávé nyugodtan elfogyasztva, vagy egy fejezet elolvasása, a cél ugyanaz: bűntudatmentesen regenerálódni a rohanó világban.
Kapcsolódó cikkeink
Fejenként 62 kg ételt pazarolunk el évente
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Így vacsorázik a magyar – szendvics, sült hús és tojás a TOP3
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Dr. Pogátsa Zoltán a magyar gazdaság állapotáról: Sem aranykor, sem apokalipszis
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az euróövezeti GDP 0,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedévhez képest
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >KSH: az előző év azonos időszakához mérten 1,0 százalékkal mérséklődött, az előző hónaphoz képest 2,0 százalékkal bővült az ipari termelés
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >