33 millióan alultápláltak Európában: segíthet a növényi alapú speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer
Az alultápláltság Európában mintegy 33 millió embert sújt. A nem megfelelő tápláltsági állapot lassíthatja a gyógyulást műtétek és sérülések után, csökkentheti a daganatos betegek túlélési esélyeit, nehezítheti a tüdő- és szívbetegek, a neurológiai betegségekben szenvedők rehabilitációját és életkilátásait – írja közleményében a Danone Magyarország. A megoldást a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek jelenthetik – immár növényi alapú változatban is.

Minden harmadik ember növényi alapú étrendet követ
Minden harmadik ember növényi alapú étrendet követ
Az alultápláltság kedvezőtlen egészségügyi hatásai egyéni, családi és társadalmi szinten is fokozott terhet jelentenek. A több szövődmény, a lassúbb gyógyulás, a hosszabb kórházi ápolás, az önellátási képesség csökkenése és a rosszabb életminőség komoly mértékben emeli az ellátás időszükségletét és költségeit.
Európában egyre többen választják a növényi alapú étrendet, hozzávetőlegesen háromból egy fő követ flexitáriánus, vegetáriánus vagy vegán diétát. A táplálkozási szokások megváltozása miatt azon betegek körében, akiknél betegséggel összefüggő malnutríció (kóros tápláltsági állapot, például alultápláltság) áll fenn, egyre többen igénylik a növényi alapanyagokból készült „tápszert” (orvosi megnevezése: speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer).
Egekbe szökő egészségügyi kiadások
A megfelelő táplálás és tápláltság nem kizárólag egészségügyi kérdés: az európai országokban évente mintegy 170 milliárd euróval növelik az egészségügyi kiadásokat a táplálékbeviteli problémák, mivel egy alultáplált beteg ellátása akár két-háromszor annyiba is kerülhet, mint a megfelelő táplálékbevitelű páciensé.
Növényi alapú, iható tápszer
Magyarországon már elérhető a Nutricia termékcsalád legújabb, növényi alapú terméke a táplálásterápiát igénylő betegek számára.
A Nutricia Nutridrink PlantBased 4×200 ml-es, fogyasztásra kész kiszerelésben, kizárólag gyógyszertárakban érhető el. Jelenleg két ízben áll rendelkezésre: mokka és mangó-passiógyümölcs ízekben.
Kapcsolódó cikkeink
MMSZ Green Club – kihelyezett ülés a Danone-nál: Fenntartható működés a gyakorlatban
Ismét a fenntarthatóság gyakorlati oldalát helyezte fókuszba az MMSZ Zöld,…
Tovább olvasom >Hamar felrázta magát a jegeskávé
Inkább kevesebbszer tettek kosarukba jegeskávét a vásárlók tavaly, minthogy lefelé…
Tovább olvasom >A Danone Magyarország megszerezte a világ egyik legjelentősebb társadalmi-fenntarthatósági minősítését
A Danone kelet-közép-európai régiójának valamennyi országa, azaz a magyar mellett…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: a béremelkedés üteme meghaladja az inflációt, felzárkózik a vidék
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint júniusban a teljes…
Tovább olvasom >Élelmiszeripari beruházási boom jöhet: közel 200 milliárd forint támogatásról döntöttek
Megszülettek az első döntések az élelmiszer-feldolgozók nagyobb léptékű fejlesztéseinek támogatásáról…
Tovább olvasom >Tízből nyolc szülő mindent egy helyen vásárolna be iskolakezdésre – a Pepco erre kínál megoldást
Ahogy közeledik a tanévkezdés, a szülők előtt ismét ott áll…
Tovább olvasom >