300 milliárdnyi fejlesztési forrás juthat az élelmiszeripar megújítására
Mintegy 300 milliárd forint fejlesztési forrás használható fel az élelmiszeripar megújítására az elfogadásra váró Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégia alapján – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten egy szakmai rendezvényen.
Zsigó Róbert, a Magyar Termék Nonprofit Kft. szakmai napján hangsúlyozta, hogy a fejlesztési lehetőségek az élelmiszeriparban versenyképesebb, innovatívabb és eredményesebb vállalkozásokat, valamint bővülő foglalkoztatást jelenthetnek.
Megjegyezte, hogy az Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiát a kormány hamarosan elfogadhatja, miután tavaly decemberben már jóváhagyta a dokumentumról szóló jelentést.
Az államtitkár felidézte, hogy míg a kilencvenes évek elején a bolti kínálat mintegy 92 százalékát adták a magyar élelmiszerek, az arány 60-65 százalékra csökkent, a kormány pedig több lépésről is döntött az arányok javítása érdekében, 2012 szeptemberében például hatályba lépett a magyar termék rendelet – sorolta.
Kecskeméti Attila, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: jelenleg a Magyar termék, a Hazai termék és a Hazai feldolgozású termék védjegy mintegy 3200 terméken található meg. A védjegy használata pénzbe kerül, az éves, 50 ezertől 900 ezer forintig terjedő díjat a vállalatok árbevételük alapján fizetik, a 8 milliárd forint éves árbevétel felett kell fizetni a maximális díjat – fűzte hozzá az ügyvezető. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az EU 140 millió eurót fektet generatív mesterséges intelligencia bevezetésére az agrár-élelmiszeriparban is
Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé a…
Tovább olvasom >Globális és egyedi döntések is kellenek a klímaváltozás mérsékléséhez
Globális és egyedi döntések is szükségesek a klímaváltozás mérsékléséhez, kis…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,1 százalékkal emelkedtek
2025 februárjában az ipari termelői árak átlagosan 8,2 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >További cikkeink
Áprilisban enyhén nőtt a GKI konjunktúra indexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >Fejenként 62 kg ételt pazarolunk el évente
Egyre égetőbb problémát jelent az élelmiszer-hulladék és a túlfogyasztás: a…
Tovább olvasom >A gazdálkodókban bíznak a legjobban
Az EIT Food Consumer Observatory legfrissebb, 2024-es Food Trust Reportja…
Tovább olvasom >