Litauszki Zsolt nevével fémjelezve megnyílt a Fortuna utcai Pest-Buda étterem – a Zsidai család harmadik várnegyedbeli üzletének a főváros stratégiai pontján sikerült azt a teljes fizetőképes réteget lefednie, akiknek érdemes minőségi éttermet üzemeltetni. Az ebből adódó szinergiák kihasználásának része az itt működő termelőkonyha is, amelyben a másik két, szofisztikáltabb konyhát vivő étterem számára is készítenek alapszószokat, leveseket. Az új üzlet, ahol a külföldi turisták is jól érezhetik magukat, elsősorban azokat a magyar vendégeket célozza meg, akik a házias ízeket kedvelik, nem túl kalandvágyók, és persze meg tudják fizetni a Budapesten túl magasnak éppen nem mondható árakat (főételek 1490 és 3700 forint között kaphatók). A háború előtti magyar polgári konyhára építő menüsort persze joggal nevezik vagánynak a tulajdonosok: visszanyúlnak ugyan a „régi” ételek eredeti receptjeihez – ebben az éttermükben az oly divatos „újragondolást” mellőzve –, ám némelyiket annak autentikussága megőrzésével is megtoldják egy-egy csavarral. Ha a nagymama főztje koncepció önmagában nem is túl eredeti, Litauszki Zsolt neve hihetővé teszi, hogy érdemes a „dísztelen” régi-új fogásokért idejönni, akárcsak a fél év alatt kikísérletezett kenyérlángosaiért. A rusztikust, a régi polgári kisvendéglőstílust az új elemekkel nagyon óvatosan keverő enteriőr újszerű formavilágot képez, ahol joggal várják az „elegánsabb” vendégkört is.
Budapest I., Fortuna u. 3. • Tervező: Somlai Tibor • Konyhafőnök: Litauszki Zsolt
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >