2500 tonna dinnye megy a keleti országrészből exportra

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 28. 12:35

Eddig mintegy 2500 tonna dinnyét exportált a keleti országrész három megyéjéből, Békésből, Jász-Nagykun-Szolnokból és Szabolcs-Szatmár-Beregből a nyíregyházi székhelyű Rádium Kft. – közölte a cég ügyvezetője az MTI megkeresésére csütörtökön.

A dinnyét a volt szocialista országokba szállítják, Szlovákiától Lengyelországon át a Baltikumig – mondta Für László. A térség legnagyobb dinnyeexportőr cégének vezetője hozzátette: kilogrammonként 14 eurócentet kapnak a szántóföldi gyümölcsért. A Rádium Kft. a három megyében közel ezer termelővel áll kapcsolatban, és 4000-4500 hektáros ültetvényről vásárolja fel a dinnyét.

Für László szerint az idei dinnyetermés Békés, Szolnok és Szabolcs megyében elmarad a várttól, a virágzás utáni kötődés ugyanis rosszabb lett a reméltnél, továbbá a július eleji hőség napégetté tette a fejlődő görögdinnyék egy részét. Mostanában az esős időjárás okoz gondot a földeken, akadályozza a szedést, így az exportálás jelentősen lelassult – fűzte hozzá. Az ügyvezető kifejtette: a várható termést az alkalmazott termelési technológia is nagyban befolyásolja. A korszerű eljárásokkal dolgozó gazdálkodóknál 55-60 tonnás hektáronkénti átlagtermés várható, míg másoknál csak 20-30 tonnás lehet.

Für László hangsúlyozta: ez természetesen befolyásolja a jövedelmezőséget, és az utóbbi tíz évben mindez a termőterület csökkenéséhez is vezetett. Az ezredfordulón még 10 ezer hektárnyi dinnye volt a három megyében a mostani mintegy 4500 hektárral szemben. A birtokszerkezet is elaprózódott, ami ugyancsak hátrányt jelent a megfelelő jövedelmezőségnél. Az optimális az lenne, ha nagy termőtáblákat alakítanának ki, ez megteremtené az egységes, korszerű, alacsony költségigényű technológia alkalmazását – említette meg az ügyvezető.

Für László kifejtette: ma már teljesen átalakult az értékesítési „rend”, több mint 70 százalékban az áruházi láncoknak exportálják a dinnyét, ami pontos szállítási programot követel. Für László szerint mindenképpen szövetkezniük kellene a dinnyetermelőknek, a családi vállalkozásként működő Rádium Kft. termelési integrációs lehetőséget biztosít az összefogáshoz – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink