2035-ig évente akár 3,2 százalékponttal növelheti az élelmiszer-inflációt a klímaváltozás

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 17. 12:45

Magyarország mezőgazdaságában jelentős változásokra kell számítani a következő évtizedben a klímaváltozás hatására. A Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet (PIK) friss tanulmánya szerint az emelkedő átlaghőmérséklet és az extrém időjárási események jelentős inflációs nyomást gyakorolhatnak az élelmiszerárakra, amely 2035-ig évente akár 3,2 százalékponttal is növelheti az élelmiszer-inflációt Magyarországon.

2035-ig szignifikáns inflációnövekedést hozhat a klímaváltozás

A tikkasztó forróság már most is érzékelhető a mindennapokban, az elmúlt napokban néhol már a 40 Celsius fokot is elérte a levegő hőmérséklete. A változó éghajlati viszonyok az egészségügytől a mezőgazdaságig számos területen új kihívásokat teremtenek – írja az Agrárszektor.

Mezőgazdasági adaptáció és stratégia

Az OTP Bank agrárszakértői szerint, bár a kihívások jelentősek, stratégiai tervezéssel és alkalmazkodási intézkedésekkel előny is kovácsolható a helyzetből. Szabó István, az OTP Bank Agrárgazdasági Értékesítési Igazgatóságának vezetője szerint a hazai agrárvállalkozók megtalálhatják a módját, hogyan fordíthatják előnyükre a változó éghajlati viszonyokat.

Egyrészt, a melegedő klíma új növényfajták termesztését teszi lehetővé, amelyek korábban nem voltak életképesek Magyarországon. Példaként említhető Zala vármegye, ahol már kivi termesztésével kísérleteznek. Másrészt, az inputanyagokkal való tudatosabb gazdálkodás, a talajvédelmi intézkedések, a precíziós eljárások alkalmazása és az öntözési beruházások is hozzájárulhatnak a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságának növeléséhez.

Források és támogatások

Szabó István kiemelte, hogy az elkövetkező időszakban várhatóan jelentős források érkeznek az agrárszektorba, amelyek elősegíthetik a szükséges beruházásokat. A KAP Stratégiai Terv keretében mintegy 1.500 milliárd forint támogatás áll majd rendelkezésre gazdaságfejlesztési célokra, amelyek az új kihívásoknak megfelelő adaptációs stratégiák megvalósítását célozzák.

A magyar mezőgazdaság jövője így a változó klimatikus feltételek ellenére is biztató lehet, ha a gazdálkodók képesek az új lehetőségeket kihasználni, és ha a támogatási rendszerek megfelelően reagálnak a kihívásokra. Az OTP Agrár ebben is támogatja partnereit, nem csak hitelekkel, hanem az új kihívásoknak megfelelő szaktudással is.

Kapcsolódó cikkeink