2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal és 2040-ig 15%-kal kell csökkenteni a csomagolások mennyiségét.
Az Európai Unió újra megerősítette elkötelezettségét a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránt a legutóbbi, hulladéktermelés csökkentésére és az újrahasznosítás növelésére irányuló szabályozási intézkedésekkel. Ezek az intézkedések jelentős változásokat hoznak az egyszer használatos csomagolások használatában, az EU-ban forgalmazott termékek javíthatóságának elősegítésében, és a hulladékexport szigorúbb szabályozásában.
A csomagolási hulladék csökkentésére vonatkozó új szabályok, melyeket az Európai Parlament április végén fogadott el, ambiciózus célokat tűznek ki. A szabályozás értelmében 2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal és 2040-ig 15%-kal kell csökkenteni a csomagolások mennyiségét. A kormányokat különösen a műanyag csomagolási hulladék csökkentésére ösztönzik, miközben a rendkívül lassan lebomló „örök vegyszerek” alkalmazása is korlátozásra kerül az élelmiszercsomagolásban – írja a Portfolio.
Az egyszer használatos műanyag csomagolások 2030-tól kezdődően számos területen tilosak lesznek, beleértve a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek, valamint a kávézókban és éttermekben felszolgált ételek és italok csomagolását.
Az Európai Parlament a „javításhoz való jog” irányelvét is elfogadta, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy könnyebben hozzáférjenek javítási szolgáltatásokhoz. A gyártók kötelesek lesznek biztosítani a szükséges alkatrészeket, és hosszabbított garanciális időszakot kínálnak a javításokra.
Az ökodizájn szabályozás, amely szintén része az Európai zöldmegállapodásnak, újrafelhasználhatóbbá, javíthatóbbá és újrahasznosíthatóbbá teszi a termékeket, és digitális termékútleveleket vezet be, amelyek segítik a fogyasztókat az informált vásárlási döntések meghozatalában.
Az EU szigorította a hulladékexport szabályait is, különösen a nem OECD-országokba irányuló exportokra vonatkozóan. Az új rendeletek értelmében a hulladékexport csak akkor engedélyezett, ha a fogadó ország garantálja a hulladék fenntartható és környezetbarát kezelését. Az uniós szintű intézkedések célja a nyersanyagok nagyobb mértékű újrahasznosítása és a nemzetközi hulladékkereskedelem szigorúbb ellenőrzése is.
Kapcsolódó cikkeink
Hagyomány és innováció: így marad versenyben a Nádudvari az élelmiszerpiacon
A mai élelmiszerpiacon nem elég pusztán jó minőséget kínálni –…
Tovább olvasom >Nem a piac vezérli elsősorban a zöld vállalati döntéseket itthon
A hazai vállalatok fenntarthatósági stratégiáit és beruházásait legerősebben nem piaci…
Tovább olvasom >Európa éléskamrája sivataggá válhat
Spanyolország mára Európa vezető zöldség- és gyümölcstermelője lett, de agrársikereit…
Tovább olvasom >További cikkeink
WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a…
Tovább olvasom >Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban
Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban az S&P Global…
Tovább olvasom >Így változnak a gyógyszerárak: árkorlátozást vezetett be a kormány
Július 1-jétől életbe lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium gyógyszerekre vonatkozó árkorlátozása,…
Tovább olvasom >