2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal és 2040-ig 15%-kal kell csökkenteni a csomagolások mennyiségét.
Az Európai Unió újra megerősítette elkötelezettségét a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránt a legutóbbi, hulladéktermelés csökkentésére és az újrahasznosítás növelésére irányuló szabályozási intézkedésekkel. Ezek az intézkedések jelentős változásokat hoznak az egyszer használatos csomagolások használatában, az EU-ban forgalmazott termékek javíthatóságának elősegítésében, és a hulladékexport szigorúbb szabályozásában.
A csomagolási hulladék csökkentésére vonatkozó új szabályok, melyeket az Európai Parlament április végén fogadott el, ambiciózus célokat tűznek ki. A szabályozás értelmében 2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal és 2040-ig 15%-kal kell csökkenteni a csomagolások mennyiségét. A kormányokat különösen a műanyag csomagolási hulladék csökkentésére ösztönzik, miközben a rendkívül lassan lebomló „örök vegyszerek” alkalmazása is korlátozásra kerül az élelmiszercsomagolásban – írja a Portfolio.
Az egyszer használatos műanyag csomagolások 2030-tól kezdődően számos területen tilosak lesznek, beleértve a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek, valamint a kávézókban és éttermekben felszolgált ételek és italok csomagolását.
Az Európai Parlament a „javításhoz való jog” irányelvét is elfogadta, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy könnyebben hozzáférjenek javítási szolgáltatásokhoz. A gyártók kötelesek lesznek biztosítani a szükséges alkatrészeket, és hosszabbított garanciális időszakot kínálnak a javításokra.
Az ökodizájn szabályozás, amely szintén része az Európai zöldmegállapodásnak, újrafelhasználhatóbbá, javíthatóbbá és újrahasznosíthatóbbá teszi a termékeket, és digitális termékútleveleket vezet be, amelyek segítik a fogyasztókat az informált vásárlási döntések meghozatalában.
Az EU szigorította a hulladékexport szabályait is, különösen a nem OECD-országokba irányuló exportokra vonatkozóan. Az új rendeletek értelmében a hulladékexport csak akkor engedélyezett, ha a fogadó ország garantálja a hulladék fenntartható és környezetbarát kezelését. Az uniós szintű intézkedések célja a nyersanyagok nagyobb mértékű újrahasznosítása és a nemzetközi hulladékkereskedelem szigorúbb ellenőrzése is.
Kapcsolódó cikkeink
Törley Pezsgőpincészet: zöld innováció és fenntarthatóság
A Törley Pezsgőpincészet új, fenntarthatóságot célzó stratégiát vezet be, amely…
Tovább olvasom >Az innovációnak és a tudásátadásnak a fenntarthatóság növelésében is komoly szerepe
Szükséges az agráriumban a modern technológiák és a fenntartható gyakorlatok…
Tovább olvasom >Torinót választották az intelligens turizmus európai fővárosának
Az olaszországi Torino viselheti a Turizmus Intelligens Európai Fővárosa címet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szervezeti Változás a REALNATURE Életében
A REAL NATURE örömmel bejelenti, hogy a vállalat életében egy…
Tovább olvasom >105 millió dollárból fejleszti az Unilever a házon belüli illatinnovációs képességét
Az Unilever bejelentette, hogy 105,58 millió dollárt (100 millió eurót)…
Tovább olvasom >Németországban 70%-kal nőttek a snackekre fordított költések
Jelentősen megugrott a németek snackfogyasztása az elmúlt években: a YouGov…
Tovább olvasom >