2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal és 2040-ig 15%-kal kell csökkenteni a csomagolások mennyiségét.
Az Európai Unió újra megerősítette elkötelezettségét a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránt a legutóbbi, hulladéktermelés csökkentésére és az újrahasznosítás növelésére irányuló szabályozási intézkedésekkel. Ezek az intézkedések jelentős változásokat hoznak az egyszer használatos csomagolások használatában, az EU-ban forgalmazott termékek javíthatóságának elősegítésében, és a hulladékexport szigorúbb szabályozásában.
A csomagolási hulladék csökkentésére vonatkozó új szabályok, melyeket az Európai Parlament április végén fogadott el, ambiciózus célokat tűznek ki. A szabályozás értelmében 2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal és 2040-ig 15%-kal kell csökkenteni a csomagolások mennyiségét. A kormányokat különösen a műanyag csomagolási hulladék csökkentésére ösztönzik, miközben a rendkívül lassan lebomló „örök vegyszerek” alkalmazása is korlátozásra kerül az élelmiszercsomagolásban – írja a Portfolio.
Az egyszer használatos műanyag csomagolások 2030-tól kezdődően számos területen tilosak lesznek, beleértve a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek, valamint a kávézókban és éttermekben felszolgált ételek és italok csomagolását.
Az Európai Parlament a „javításhoz való jog” irányelvét is elfogadta, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy könnyebben hozzáférjenek javítási szolgáltatásokhoz. A gyártók kötelesek lesznek biztosítani a szükséges alkatrészeket, és hosszabbított garanciális időszakot kínálnak a javításokra.
Az ökodizájn szabályozás, amely szintén része az Európai zöldmegállapodásnak, újrafelhasználhatóbbá, javíthatóbbá és újrahasznosíthatóbbá teszi a termékeket, és digitális termékútleveleket vezet be, amelyek segítik a fogyasztókat az informált vásárlási döntések meghozatalában.
Az EU szigorította a hulladékexport szabályait is, különösen a nem OECD-országokba irányuló exportokra vonatkozóan. Az új rendeletek értelmében a hulladékexport csak akkor engedélyezett, ha a fogadó ország garantálja a hulladék fenntartható és környezetbarát kezelését. Az uniós szintű intézkedések célja a nyersanyagok nagyobb mértékű újrahasznosítása és a nemzetközi hulladékkereskedelem szigorúbb ellenőrzése is.
Kapcsolódó cikkeink
Corvinus-kutatás: Nők vezetik a fenntarthatóbb gazdaságokat
Jobban optimalizálják az erőforrásokat, ökohatékonyabbak a nők által vezetett mezőgazdasági…
Tovább olvasom >Visszatérnek az ÖKO KALAND hősei – folytatódik a SPAR fenntarthatósági minisorozata
A SPAR új epizódokkal folytatja a nagy sikerű „SPAR ÖKO…
Tovább olvasom >Alumínium csillogás a márkaépítésben
Fenntarthatósággal kapcsolatos aktuális kérdéseket járták körbe a Magyar Marketing Szövetség…
Tovább olvasom >További cikkeink
Augusztus végéig meghosszabbítják az élelmiszerek árréscsökkentését
Nagy István agrárminiszter a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy a…
Tovább olvasom >Csökken a kereskedelem jövedelmezősége – érdemi forrásokat nyit meg a kormány
Május 28-án tartották a Laurel Számítástechnikai Kft. sorrendben 12. Retail…
Tovább olvasom >Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >