2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal és 2040-ig 15%-kal kell csökkenteni a csomagolások mennyiségét.
Az Európai Unió újra megerősítette elkötelezettségét a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránt a legutóbbi, hulladéktermelés csökkentésére és az újrahasznosítás növelésére irányuló szabályozási intézkedésekkel. Ezek az intézkedések jelentős változásokat hoznak az egyszer használatos csomagolások használatában, az EU-ban forgalmazott termékek javíthatóságának elősegítésében, és a hulladékexport szigorúbb szabályozásában.
A csomagolási hulladék csökkentésére vonatkozó új szabályok, melyeket az Európai Parlament április végén fogadott el, ambiciózus célokat tűznek ki. A szabályozás értelmében 2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal és 2040-ig 15%-kal kell csökkenteni a csomagolások mennyiségét. A kormányokat különösen a műanyag csomagolási hulladék csökkentésére ösztönzik, miközben a rendkívül lassan lebomló „örök vegyszerek” alkalmazása is korlátozásra kerül az élelmiszercsomagolásban – írja a Portfolio.
Az egyszer használatos műanyag csomagolások 2030-tól kezdődően számos területen tilosak lesznek, beleértve a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek, valamint a kávézókban és éttermekben felszolgált ételek és italok csomagolását.
Az Európai Parlament a „javításhoz való jog” irányelvét is elfogadta, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy könnyebben hozzáférjenek javítási szolgáltatásokhoz. A gyártók kötelesek lesznek biztosítani a szükséges alkatrészeket, és hosszabbított garanciális időszakot kínálnak a javításokra.
Az ökodizájn szabályozás, amely szintén része az Európai zöldmegállapodásnak, újrafelhasználhatóbbá, javíthatóbbá és újrahasznosíthatóbbá teszi a termékeket, és digitális termékútleveleket vezet be, amelyek segítik a fogyasztókat az informált vásárlási döntések meghozatalában.
Az EU szigorította a hulladékexport szabályait is, különösen a nem OECD-országokba irányuló exportokra vonatkozóan. Az új rendeletek értelmében a hulladékexport csak akkor engedélyezett, ha a fogadó ország garantálja a hulladék fenntartható és környezetbarát kezelését. Az uniós szintű intézkedések célja a nyersanyagok nagyobb mértékű újrahasznosítása és a nemzetközi hulladékkereskedelem szigorúbb ellenőrzése is.
Kapcsolódó cikkeink
Kevesebb kávét ittak tavaly a németek
A Német Kávészövetség (Deutscher Kaffeeverband) friss adatai szerint 2024-ben Németországban…
Tovább olvasom >Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Csökkenti a borcsomagolás mennyiségét az Aldi az Egyesült Királyságban
Az Aldi brit leányvállalata 2024 végéig megszünteti a saját márkás,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >