2023-ra halasztotta a döntést az EU a közös tápértékjelölésről
A médiabeszámolók szerint a közös tápértékjelölésről szóló uniós rendeletjavaslatról szóló döntést 2023 második negyedévére halasztották.
A Nutri-Score, amely színeket és egy A-tól E-ig terjedő skálát használ az élelmiszerek tápértékprofil alapján történő osztályozására, szolgál az új tápértékjelölési címkék kidolgozásának mintájául.
A közelmúltban azonban a tudományos közösség kételyeket fogalmazott meg vele kapcsolatban, és néhány ország – élükön Olaszországgal – nyíltan a NutriScore ellen foglalt állást.
„A Nutri-Score az egyik frontoldali tápértékjelölési rendszer, amiből több is létezik, ám ez nem jelenti azt, hogy a mi rendszerünk a Nutri-Score-on alapulna” – magyarázta Roser Domenech Amado, az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága „One Health” megközelítésének megbízott igazgatója.
Sajtóértesülések szerint Franciaország, Belgium, Németország és Luxemburg a Nutri-Score bevezetését szorgalmazza, míg Spanyolország és Hollandia a színes címkék „korrekcióján” dolgozik. A rendszert Olaszország – más EU-tagállamok, köztük Svédország, Dánia és Litvánia támogatásával – határozottan ellenzi.
A Nutri-Score címkékkel kapcsolatos aggályok
Az olasz mezőgazdasági termelői érdekképviseleti csoport, a Coldiretti szerint a halasztás igazolja az Olaszország és más országok által a jelöléssel kapcsolatosan megfogalmazott aggodalmakat.
A Coldiretti sajtóközleményében azt állította, hogy a Nutri-Score „félrevezető, diszkriminatív és nem teljes rendszer, amely paradox módon a már évszázadok óta az asztalra kerülő egészséges és természetes élelmiszereket kizárja az étrendből olyan mesterséges termékek javára, amelyek receptje egyes esetekben még csak nem is ismert”.
A Coldiretti rámutatott továbbá, hogy a közlekedési lámpás címkézési rendszerek csak nagyon korlátozott számú tápanyagra (pl. cukor, zsír és só) és az energiabevitelre összpontosítanak, anélkül, hogy figyelembe vennék az adagok méretét, így kizárva az eredetmegjelöléssel ellátott olasz termékek 85%-át a szűz olívaolajtól a Parmigiano Reggiano sajtig.
Kapcsolódó cikkeink
Az Európai Bizottság ütemtervet készített a mezőgazdaság és az élelmiszeripar versenyképességének javítására
Az Európai Bizottság ütemtervet tett közzé szerdán a mezőgazdaság és…
Tovább olvasom >Az EU határozottan fel fog lépni a szabad kereskedelmet akadályozó intézkedésekkel szemben
Az Európai Bizottság rossz irányba tett lépésnek tekinti Donald Trump…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság határozatban ismerte el a hazai gabona- és olajosnövény termesztés kedvező ÜHG kibocsátási értékeit
A hazai gabona- és olajosnövény piac működése szempontjából fontos hír,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tudatosabban vásárolunk? Töretlen a kereslet a hazai ízek iránt
Több száz magyar termelővel működik együtt a Kifli.hu, hogy minél…
Tovább olvasom >Kamatkedvezmény a zöldhitelre
Még kedvezőbb lesz a népszerű lakáscélú zöldhitel a K&H-nál. A legnépszerűbb…
Tovább olvasom >Friss felmérés: A visszautasítástól való félelem bénítja a vállalkozásokat
Egy friss felmérés szerint a vállalkozások 33 százaléka a visszautasítástól…
Tovább olvasom >