2023-ban csökkent a növényvédőszer-maradék bejelentések száma az Európai Unióban
2023-ban 8700 bejelentést rögzítettek a tagállamok a Riasztási és Együttműködési Hálózatban (Alert and Cooperation Network-ACN). Az előző évekhez hasonlóan az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszer (Rapid Alert System for Food and Feed -RASFF) értesítéseinek száma 4695 esettel volt a legmagasabb.

legtöbb bejelentés a gyümölcs és zöldség termékkategóriába érkezett (Fotó: AI)
2023-ban leggyakrabban az Európai Unióban nem engedélyezett növényvédőszer-maradék, vagy a megengedett növényvédőszer-maradék határétékének túllépése, mikroorganizmusok (pl.: szalmonella) és mikotoxinok (alfatoxinok) fenyegették az élelmiszerbiztonságot. A növényvédőszer-maradék bejelentések száma volt a legmagasabb (936), annak ellenére, hogy a 2022-es évhez képest 5,5 %-kal, a 2021-es évhez képest 24%-kal csökkent az esetek száma. A legtöbb bejelentés a gyümölcs és zöldség termékkategóriába érkezett (560), melyek jelentős része határellenőrzéshez kapcsolódott. Az esetek főként harmadik országhoz, leginkább Indiához, Egyiptomhoz és Törökországhoz kötődtek. A leggyakoribb növényvédő szerek a klórpirifosz, az acetamiprid, az etilén-oxid és a 2-klór-etanol (1. ábra) voltak.
Az esetek száma a tavalyi évhez képest csak a klórpirifosz esetében növekedett 19,1%-kal, a másik három hatóanyaggal érintett bejelentések száma jelentősen, 60 %-kal csökkent
A belföldi termelők védelme érdekében a problémás országok többszöri ellenőrzése ajánlott, hiszen a növényvédő szer felhasználás csökkentéssel a termesztés során többletköltségek merülhetnek fel, amivel az import termékek piaci előnyre tehetnek szert. A RASFF fontos szerepet játszik az élelmiszerbiztonságot fenyegető termékek nyomon követésében, forgalomból való kivonásában és visszahívásában. Hazánkban ezeket a feladatokat, a termékvisszahívást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal látja el. A 2023-as teljes beszámoló ITT ELÉRHETŐ.
NAK/food.ec.europa.eu
Kapcsolódó cikkeink
Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot…
Tovább olvasom >Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Zamatos indulás: Elrajtolt a 2025-ös magyar dinnyeszezon
Bár a hűvös tavasz néhány héttel eltolta a hazai dinnyeszezon…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >