2012-től új előírások a baromfitenyésztésben – drágulhat a tojás

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 07. 31. 00:04

Az Európai Unió 2012 után nem engedélyezi a hagyományos baromfiketrecek alkalmazását. Az új szabályozás szerint a tojónkénti alapterületet 25 százalékkal kell megnövelni és kevesebb emeletszámú ketrec telepíthető.

Amennyiben az új előírások hatályba lépnek, egy átlagos istállóban, ahol most 70-72 ezer tojót tartanak, 2012 után már csak 28 ezer állat tartható. Az istállók állatbarát ketrecekkel való felszerelése több milliárd forintos beruházást kíván a hazai termelőktől, továbbá az üzemeltetés során nőnek a fajlagos munkabér- és energiaköltségek is. Ezek már most is versenyhátrányt jelentenek a hazai baromfiiparnak. A KSH 2008-as adatai szerint egyébként a hazai tojótyúkállomány több mint felét még mindig ház körüli baromfiudvarban tartják.
A tojóhibrid-tenyésztők szakmai szervezetének becslése szerint Magyarországon az árutojás-termelő vállalkozások legfeljebb 40 százaléka elég tőkeerős ahhoz, hogy az új követelményeknek eleget tegyen, a többiek abbahagyhatják a termelést, ha nem születik valamilyen megoldás a problémára. Ez pedig azzal járhat, hogy a tojásárak elérik majd a német és osztrák árakat, vagyis a mostani 25-28 forint helyett 30-40 forint körül alakulnak majd. Miután a probléma az egész unió baromfiiparát érinti, ezért  az import sem kínál majd alternatívát a fogyasztóknak – olvasható  a Napi Gazdaságban.



Kapcsolódó cikkeink