2012-ben 1,2 milliárd forintból gazdálkodhat az Iskolatej Program

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 09. 29. 14:00

Országos összefogás indult civil szervezetek, önkormányzatok, híres közéleti személyiségek, iskolaigazgatók, sportolók és művészek részvételével az ingyenes Iskolatej Program továbbfejlesztése céljából.

Az Iskolatej 2011. szeptember 28. Világnapja fővédnöke Schmittné Makray Katalin. 4 megye, 6 településéről 120 vidéki kisiskolás gyermeket láttak ma vendégül a Parlamentben. Dr. Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes-államtitkára a rendezvényen jelentette be, hogy a kormány 2012-ben 1,2 milliárd forintot tervez az iskolatej programra.

Tavaly országos kezdeményezés indult a program továbbfejlesztésére civil szervezetek, önkormányzatok, politikusok, híres közéleti személyiségek, iskolaigazgatók, sportolók és művészek részvételével. Az aláírók közt szerepel többek közt Zsédenyi Adrienn, Lányi Lala, Schell Judit, Keresztes Ildikó, Szentpéteri Csilla, Kapocs Zsóka, Kecskés Karina, Kőváry Barna, Dombovári Vanda, Pataki Zita, Szolnoki Péter, Beleznay Endre, Pártos Csilla, Farkasházi Réka, Béres Alexandra, Erdei Zsolt, Kovács Áron, Hajas László, Váczi Gergő, Szekeres Nóra, Tatár Csilla, Klauszmann Viktor, Csézy, Fenyő Iván, Varga Edit, Nagy Judit, Csomor Csilla, Temesvári Andrea és Dolhai Attila is.

Az Iskolatej Világnapját mindenhol az év szeptemberének utolsó szerdáján ünneplik, így a civil kezdeményezés résztvevői az idén 2011. szeptember 28-án találkoztak a Parlamentben. 120 kisiskolás gyermeket láttak vendégül a szervezők az Iskolatej Világnapja alkalmából. A gyerekek Őrhalom, Karancskeszi, Fülöp, Karácsond, Győrtelek, Hajdúszovát településekről látogattak Budapestre, ahol az Országház bejárása és az ünnepi köszöntők után, 1 pohár, friss iskolatejjel és tejbajusszal koccintottak politikusok, sztárok, gyermekek és szervezők egyaránt.

„Idén az Iskolatej Program fejlesztése jelentős előrelépést tett az elmúlt évhez viszonyítva, de még mindig sok bürokratikus akadály és megkülönböztetés nehezíti a program kiterjesztését”, emelte ki Tálosi Tamás, a programban évek óta aktívan részt vevő, több mint 26 ezer gyermeket ellátó Cool Tej az Iskoláknak Alapítvány elnöke, aki idén második alkalommal rendezi meg az Iskolatej Világnapját. Mivel az önkormányzatok jelentős része súlyos pénzügyi gondokkal küzd, létfontosságú minden olyan szervezeteknek a részvétele, akik finanszírozni tudják az iskolatej leszállítása és a pályázati pénzek kifizetése közti két-három hónapot. „A Program kiterjesztése szempontjából nagy előrelépés lenne, ha az Európai Unió rendeletével összhangban Magyarországon is kiterjesztenék a pályázók körét, vagyis ha a finanszírozó szervezetek – szigorú feltételek mellett – nem csupán az önkormányzatokon keresztül, hanem saját jogon is pályázhatnának állami támogatásra”- tette hozzá a szakember.

„Az idén számos intézkedésünkkel növeltük az Iskolatej program hatékonyságát. Kétszeresére, azaz 800 millió forintra emeltük a program során igényelhető nemzeti támogatás mértékét. A Magyar Kormány 2012-ben 1,2 milliárd forintot tervez az iskolatej programra.” – mondta el Dr. Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes-államtitkára a rendezvényen. „A visszajelzések tanúsága szerint az intézkedések sikeresek voltak, a programban résztvevő gyermeklétszám növekedett. Amíg 2010-ben 150 ezer gyermek kapott iskolatejet, addig 2011-ben már 170-180 ezer gyermek ellátására került sor. A lehetőségeinkhez mérten továbbra is elő kívánjuk segíteni, hogy minél több minőségi tejterméket állítsanak elő a hazai gyártók, és célunk továbbra is megalapozni a fiatal generáció egészséges fejlődését. Az iskolatej program mindkettőben fontos szerepet játszik” – tette hozzá a helyettes-államtitkár.

Ma Magyarországon több mint 100 ezer alultáplált gyermek él, és több mint 20 ezer éhezik. E gyerekek nagy része egyedül az óvodai és iskolai közétkeztetés keretében jut meleg ételhez és a kiegyensúlyozott étrendet biztosító, fontos tápanyagokhoz. A probléma enyhítésére az Európai Unió Iskolatej Programot dolgozott ki, amelyben hazánk is részt vesz. Ennek köszönhetően ma Magyarországon az iskolások közel tíz százaléka kap naponta egy pohár tejet, a gyermekek kilencven százaléka azonban még mindig nem élvezheti e program előnyeit – írja a tozsdeforum.hu.

Kapcsolódó cikkeink