2010-től megszűnhet a disznóvágás
A falusi vendégasztal-szolgáltatókat lehetetlenítené el a kormány által 2010-től tervezett higiéniai nemzeti útmutató rendelet, amely a hagyományos disznóvágást gyakorlatilag eltörölné.
Ha a házigazda leöli disznaját, annak húsából nem készíthet pörköltet a vendégeinek, csak ha saját vágóhidat létesít, vagy a disznót elviszi a legközelebbi üzembe – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Zalai Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) főtitkára.
Ez a tevékenység elsősorban a kevesebb pénzből élő vagy munkanélküli falusiaknak biztosít mintegy havi 60-80 ezer forintos többletpénzt, ám ők nem tudnak majd megfelelni a tervezett előírásoknak.
A vidéki vendéglátás adómentességének eltörlése és az üdülési csekk megadóztatása már önmagában is kivéreztetné a falusi turizmust. A házi disznóölés szolgáltatás beindításához szakhatósági engedély sem volt szükséges, ám a vendéglátó minden esetleges problémáért teljes vagyonával felelt. A szolgáltató ma naponta legfeljebb 15 széknyi kapacitással fogadhat turistákat, és tevékenységét csak idényjellegűen, alkalomszerűen végezheti.
Az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályvezetője, Kocsner Tibor szerint nem készül olyan rendelet, amely betiltaná a házi disznóvágást, a kormány csupán egy higiéniai ajánlás kiadását tervezi, amely a vendéglátás egészére vonatkozik majd.
A főosztályvezető kiemelte: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint csak vágóhídon levágott disznó vagy marha húsa adható közfogyasztásra és már az ingyenes kóstoló is közfogyasztásnak számít.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csütörtöktől fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája
Elsősorban a hazai turistákra, valamint a környező országokból érkező vendégekre…
Tovább olvasom >Samponutántöltés – A nap képe
Svéd fenntarthatósági megoldás – ráadásul a felirat szerint a megtakarítás…
Tovább olvasom >Május 17-én minden út a sörfőzdékhez vezet!
Hétvégén, május 17-én, szombaton országos program keretében nyílnak meg az…
Tovább olvasom >