2010-től megszűnhet a disznóvágás
A falusi vendégasztal-szolgáltatókat lehetetlenítené el a kormány által 2010-től tervezett higiéniai nemzeti útmutató rendelet, amely a hagyományos disznóvágást gyakorlatilag eltörölné.
Ha a házigazda leöli disznaját, annak húsából nem készíthet pörköltet a vendégeinek, csak ha saját vágóhidat létesít, vagy a disznót elviszi a legközelebbi üzembe – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Zalai Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) főtitkára.
Ez a tevékenység elsősorban a kevesebb pénzből élő vagy munkanélküli falusiaknak biztosít mintegy havi 60-80 ezer forintos többletpénzt, ám ők nem tudnak majd megfelelni a tervezett előírásoknak.
A vidéki vendéglátás adómentességének eltörlése és az üdülési csekk megadóztatása már önmagában is kivéreztetné a falusi turizmust. A házi disznóölés szolgáltatás beindításához szakhatósági engedély sem volt szükséges, ám a vendéglátó minden esetleges problémáért teljes vagyonával felelt. A szolgáltató ma naponta legfeljebb 15 széknyi kapacitással fogadhat turistákat, és tevékenységét csak idényjellegűen, alkalomszerűen végezheti.
Az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályvezetője, Kocsner Tibor szerint nem készül olyan rendelet, amely betiltaná a házi disznóvágást, a kormány csupán egy higiéniai ajánlás kiadását tervezi, amely a vendéglátás egészére vonatkozik majd.
A főosztályvezető kiemelte: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint csak vágóhídon levágott disznó vagy marha húsa adható közfogyasztásra és már az ingyenes kóstoló is közfogyasztásnak számít.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rendhagyó Fórum a CEONET Klub és az Egyensúly Intézet együttműködésében
November 12-én a Zwack Ház Füves Bárjában rendezték meg azt…
Tovább olvasom >Cukorbetegség világnapja: metrómegállókban ellenőrizhetjük a vércukorszintünket
Utazás közben is tehetnek az egészségükért azok, akik november 14-én,…
Tovább olvasom >Szivárványból hajtogatott bagel – A nap videója
Színpompás másfél perces film arról, hogyan készül Brooklyn (és valószínűleg…
Tovább olvasom >