20-100 forinttal drágul a csirke kilója
Kilónként 20-100 forinttal drágulnak a következő napokban a különféle csirkehúsok. Megnőtt ugyanis a kereslet Nyugat-Európában, ami az itthoni vágóhidaknak is megrendelést jelent.
E héttől megkezdődik a csirke- és a pulykatermékek drágulása a boltokban – közölte az agromonitor.hu-val Bárány László, a piaci szereplőket tömörítő Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke.
Az árnövelés termékenként és vállalkozásonként eltérő nagyságú, 3-8 százalékos lehet. Ez azt jelenti, hogy például a csirkemellfilé kilogrammonkénti nettó nagykereskedelmi átadási ára 100 forint körüli mértékben emelkedhet, míg a comb kilója 20-30 forinttal lehet drágább.
Az árváltozások hátterében az árfelhajtó hatású nyugat-európai vásárlások állnak, amelyek most a szokásos nyári belföldi keresletnövekedéssel is párosulnak. Ezek hatására – tette hozzá Bárány László – elfogytak a feldolgozóipar fagyasztott húskészletei. A nyugat-európai vásárlások részben azért bővültek, mert a szokatlanul kemény tél hatására a tenyészállományok tojástermelése visszaesett, ezért a felnevelhető broilercsirkék mennyisége is csökkent. Emellett Oroszország is bejelentette, hogy a csirketermelésben néhány éven belül önellátóvá kíván válni, ezért fokozza európai szaporítóanyag-megrendeléseit – közli a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >