2%-al nőtt a bruttó szobaárbevétel, a vendégéjszakák száma stagnált
Az év első hét hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 56%-os szobakihasználtsággal működtek.Egy kiadott szállodai szoba
bruttó átlagára (Gross ARR) 17 400 forint (70
euró) volt az időszak
folyamán; e mutató
kiemelkedően magas (36 000 forint, azaz 144 euró) értéket
ért el a budapesti ötcsillagos egységekben. A
fővárosi négy- és a vidéken működő
négy- és ötcsillagos szállodák
átlagosan 13 300–17 300 forintos (53–69 eurós), az
adatszolgáltató háromcsillagos egységek
8800–10 800 forintos (35–43 eurós) szobaárakat
érvényesítettek.
Az egy kiadható szállodai
szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR)
átlagosan napi bruttó 9800 forint volt. A legmagasabb összeget (23
400 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték
el, a legalacsonyabbról (4300 forint) a Nyugat-Magyarországon
található háromcsillagos egységek
számoltak be.
A bruttó szobaárbevétel
(Gross room revenue) folyó áron összességében
2%-kal nőtt. Ennél számottevően nagyobb emelkedést
a Balaton partján működő szállodák
regisztráltak, csökkenés a kelet- és a
nyugat-magyarországi háromcsillagos egységekben
volt.
2008. január–júliusban
a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák
száma nem változott az előző év azonos
időszakában mérthez képest. A Balaton melletti
háromcsillagos szállodákat a vendégéjszakák
számának növekedése jellemezte. A többi
szállodában általában csökkent, vagy
nem változott lényegesen a vendégéjszakák
száma.
A megfigyelt időszakban a budapesti
szállodákban minden kategóriában
átlagosan 59% fölötti volt a szobakihasználtság,
a vidéki hotelekben 45–61%-os kihasználtságot
mértek.
Az idei első negyedévet a
gyenge, a nyári hónapokat az erős forint jellemezte,
az euró árfolyama 229 és 266 forint között
mozgott.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Viharos év a légi közlekedésben: fizetésképtelenséget jelentett légitársaságok világszerte
Az idei év nehézségei sok légitársaság számára jelentettek komoly kihívást.…
Tovább olvasom >A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >