175 éves a modern magyar üzemi sörgyártás
A Magyarországon működő öt legnagyobb sörgyártó vezetőinek részvételével tartott szakmai kerekasztal beszélgetéssel ünnepelte a Magyar Sörgyártók Szövetsége a modern magyar sörgyártás 175 évvel ezelőtti kezdetét. A kerekasztal résztvevői hangsúlyozták, az 1848 óta folyamatos termék- és gyártástechnológia-fejlesztés nélkül elképzelhetetlen lenne a mai sikeres működés, de az iparágban nemzetközileg elvárt megtérülést biztosító hatékonyságot csak további több milliárd forint beruházással lehet az ágazatban biztosítani.

Szó esett a közelmúlt időszakának legnagyobb kihívásairól és eredményeiről is
1848-ban Pécsett alapította meg Puchner József a régi ferences-rendi kolostor ispotályos serházának helyén az ország első, ma is üzemelő modern sörüzemének, a Pécsi Sörfőzde Zrt. jogelődjét. Az eltelt 175 év hatalmas változásokat hozott mind a gyártott termékeket illetően, mind a fogyasztók igényeiben, amihez óriási fejlesztések társultak az 1854-ben létesült Kőbányai Serház utódja, a kőbányai Dreher Sörgyárak Zrt., az 1895-ben Első Soproni Serfőzde és Malátagyár mai utódja, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., valamint az 1973-ban alapított Borsodi Sörgyár Kft. telephelyein is.
Az ipari forradalom XIX. századi találmányát, a gőzgép által működtetett hűtőgépet a sörgyártás vezette be elsőként csakúgy, mint a modern vízanalitikát. A gőzgép energiáját mára felváltotta a megújuló energiaforrásból származó áram, a vízanalitika mellé pedig a legkorszerűbb digitális gyártásvezérlés társult. Ennek köszönhetően a magyar sörgyárak termékeinek skálája és a gyártás mennyisége többszörösére nőtt az elmúlt közel két évszázadban. 1890-ben Magyarországon még csak 1,2 millió hektoliter sört termeltek, míg 2022-ben a termelés meghaladta az öt és fél millió hektolitert.
Az évszázadokat átölelő kerekasztal beszélgetésen szó esett a közelmúlt időszakának legnagyobb kihívásairól és eredményeiről is, és megtudhattuk mit tart a magyar sörgyártás 175 éve tartó sikere kulcsának az iparág öt hazai vezetője: Vuleta Zsolt (Borsodi Sörgyár Kft.), Marcin Burdach (Carlsberg Hungary Kft.), Békefi Gábor (Dreher Sörgyárak Zrt.), Nikos Zois (Heineken Hungária Zrt.) és Szemerey Zoltán (Pécsi Sörfőzde Zrt.).
Mit hozhat még az elkövetkező 175 év az ágazat számára?
„A Magyarországon működő legnagyobb sörgyártók az elmúlt 175 évben bizonyították, hogy minden korban elsőként ismerik fel a tudomány vívmányait és alkalmazzák az abból eredő legújabb innovációikat. Az évszázados hagyományok és a sörkultúra ápolása mellett ez az innováció menedzsmentben megszerzett tudás a biztosítéka az ágazat következő 175 évben folytatódó fejlődésének.”
– summázta a kerekasztal beszélgetést a MSSZ igazgatója, Dr. Kántor Sándor.
Kapcsolódó cikkeink
Egyre népszerűbb a sör alkoholmentes változata Németországban
Egészségügyi okokból, az íze miatt, vagy szimplán a választás szabadsága…
Tovább olvasom >Alkoholmentes korszakváltás: kihívások és lehetőségek a söripar globális porondján
Geopolitikai akadályokkal és új fogyasztói trendekkel néz szembe az európai…
Tovább olvasom >Május 17. ünnep a magyar kisüzemi sörök kedvelői számára
Május 17-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Terjednek a sötét mintázatok az e-kereskedelemben – és gyakoribb ellenük a hatósági fellépés is
Sürgetés, nyomásgyakorlás, költségek elrejtése vagy „csepegtetése” – egyre gyakrabban alkalmazzák…
Tovább olvasom >Történelmi csúcson a vállalati fúziók – gyorsabb eljárásokkal, mesterséges intelligenciával dolgozik a GVH
2024-ben rekordszámú vállalati összefonódás történt Magyarországon, az érintett cégek összesített…
Tovább olvasom >Fagy sújtotta a hazai gyümölcsösöket – áremelkedéssel és kínálati hiánnyal indul a szezon
Május beköszöntével egyre több szezonális gyümölcs jelenik meg a boltokban…
Tovább olvasom >