175 éves a modern magyar üzemi sörgyártás
A Magyarországon működő öt legnagyobb sörgyártó vezetőinek részvételével tartott szakmai kerekasztal beszélgetéssel ünnepelte a Magyar Sörgyártók Szövetsége a modern magyar sörgyártás 175 évvel ezelőtti kezdetét. A kerekasztal résztvevői hangsúlyozták, az 1848 óta folyamatos termék- és gyártástechnológia-fejlesztés nélkül elképzelhetetlen lenne a mai sikeres működés, de az iparágban nemzetközileg elvárt megtérülést biztosító hatékonyságot csak további több milliárd forint beruházással lehet az ágazatban biztosítani.
1848-ban Pécsett alapította meg Puchner József a régi ferences-rendi kolostor ispotályos serházának helyén az ország első, ma is üzemelő modern sörüzemének, a Pécsi Sörfőzde Zrt. jogelődjét. Az eltelt 175 év hatalmas változásokat hozott mind a gyártott termékeket illetően, mind a fogyasztók igényeiben, amihez óriási fejlesztések társultak az 1854-ben létesült Kőbányai Serház utódja, a kőbányai Dreher Sörgyárak Zrt., az 1895-ben Első Soproni Serfőzde és Malátagyár mai utódja, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., valamint az 1973-ban alapított Borsodi Sörgyár Kft. telephelyein is.
Az ipari forradalom XIX. századi találmányát, a gőzgép által működtetett hűtőgépet a sörgyártás vezette be elsőként csakúgy, mint a modern vízanalitikát. A gőzgép energiáját mára felváltotta a megújuló energiaforrásból származó áram, a vízanalitika mellé pedig a legkorszerűbb digitális gyártásvezérlés társult. Ennek köszönhetően a magyar sörgyárak termékeinek skálája és a gyártás mennyisége többszörösére nőtt az elmúlt közel két évszázadban. 1890-ben Magyarországon még csak 1,2 millió hektoliter sört termeltek, míg 2022-ben a termelés meghaladta az öt és fél millió hektolitert.
Az évszázadokat átölelő kerekasztal beszélgetésen szó esett a közelmúlt időszakának legnagyobb kihívásairól és eredményeiről is, és megtudhattuk mit tart a magyar sörgyártás 175 éve tartó sikere kulcsának az iparág öt hazai vezetője: Vuleta Zsolt (Borsodi Sörgyár Kft.), Marcin Burdach (Carlsberg Hungary Kft.), Békefi Gábor (Dreher Sörgyárak Zrt.), Nikos Zois (Heineken Hungária Zrt.) és Szemerey Zoltán (Pécsi Sörfőzde Zrt.).
Mit hozhat még az elkövetkező 175 év az ágazat számára?
„A Magyarországon működő legnagyobb sörgyártók az elmúlt 175 évben bizonyították, hogy minden korban elsőként ismerik fel a tudomány vívmányait és alkalmazzák az abból eredő legújabb innovációikat. Az évszázados hagyományok és a sörkultúra ápolása mellett ez az innováció menedzsmentben megszerzett tudás a biztosítéka az ágazat következő 175 évben folytatódó fejlődésének.”
– summázta a kerekasztal beszélgetést a MSSZ igazgatója, Dr. Kántor Sándor.
Kapcsolódó cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Bakancslista 2025: Országos Főzdetúra – ingyenes sörkóstolóval várják a sörkedvelőket
Egyedülálló kiadvány készült a sörkedvelők számára: a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Donald Trump tervezett vámjai kihívások elé állítják az amerikai alkoholipart
Donald Trump, az Egyesült Államok elnökjelöltje, 25%-os vámot javasolt a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >