175 éves a modern magyar üzemi sörgyártás
A Magyarországon működő öt legnagyobb sörgyártó vezetőinek részvételével tartott szakmai kerekasztal beszélgetéssel ünnepelte a Magyar Sörgyártók Szövetsége a modern magyar sörgyártás 175 évvel ezelőtti kezdetét. A kerekasztal résztvevői hangsúlyozták, az 1848 óta folyamatos termék- és gyártástechnológia-fejlesztés nélkül elképzelhetetlen lenne a mai sikeres működés, de az iparágban nemzetközileg elvárt megtérülést biztosító hatékonyságot csak további több milliárd forint beruházással lehet az ágazatban biztosítani.
1848-ban Pécsett alapította meg Puchner József a régi ferences-rendi kolostor ispotályos serházának helyén az ország első, ma is üzemelő modern sörüzemének, a Pécsi Sörfőzde Zrt. jogelődjét. Az eltelt 175 év hatalmas változásokat hozott mind a gyártott termékeket illetően, mind a fogyasztók igényeiben, amihez óriási fejlesztések társultak az 1854-ben létesült Kőbányai Serház utódja, a kőbányai Dreher Sörgyárak Zrt., az 1895-ben Első Soproni Serfőzde és Malátagyár mai utódja, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., valamint az 1973-ban alapított Borsodi Sörgyár Kft. telephelyein is.
Az ipari forradalom XIX. századi találmányát, a gőzgép által működtetett hűtőgépet a sörgyártás vezette be elsőként csakúgy, mint a modern vízanalitikát. A gőzgép energiáját mára felváltotta a megújuló energiaforrásból származó áram, a vízanalitika mellé pedig a legkorszerűbb digitális gyártásvezérlés társult. Ennek köszönhetően a magyar sörgyárak termékeinek skálája és a gyártás mennyisége többszörösére nőtt az elmúlt közel két évszázadban. 1890-ben Magyarországon még csak 1,2 millió hektoliter sört termeltek, míg 2022-ben a termelés meghaladta az öt és fél millió hektolitert.
Az évszázadokat átölelő kerekasztal beszélgetésen szó esett a közelmúlt időszakának legnagyobb kihívásairól és eredményeiről is, és megtudhattuk mit tart a magyar sörgyártás 175 éve tartó sikere kulcsának az iparág öt hazai vezetője: Vuleta Zsolt (Borsodi Sörgyár Kft.), Marcin Burdach (Carlsberg Hungary Kft.), Békefi Gábor (Dreher Sörgyárak Zrt.), Nikos Zois (Heineken Hungária Zrt.) és Szemerey Zoltán (Pécsi Sörfőzde Zrt.).
Mit hozhat még az elkövetkező 175 év az ágazat számára?
„A Magyarországon működő legnagyobb sörgyártók az elmúlt 175 évben bizonyították, hogy minden korban elsőként ismerik fel a tudomány vívmányait és alkalmazzák az abból eredő legújabb innovációikat. Az évszázados hagyományok és a sörkultúra ápolása mellett ez az innováció menedzsmentben megszerzett tudás a biztosítéka az ágazat következő 175 évben folytatódó fejlődésének.”
– summázta a kerekasztal beszélgetést a MSSZ igazgatója, Dr. Kántor Sándor.
Kapcsolódó cikkeink
Csökken a sörfogyasztás Németországban és Európában
A német sörkultúra világszerte ismert, ám az idei labdarúgó-Európa-bajnokság alatt…
Tovább olvasom >Gyenge negyedéves eredmények miatt kihívásokkal néz szembe az Anheuser-Busch InBev és a Carlsberg
A világ vezető sörgyártói, az Anheuser-Busch InBev (AB InBev) és…
Tovább olvasom >30 millió eurót költ a Diageo a Guinness 0.0 gyártására
A Diageo 30 millió eurós beruházással növeli a Guinness alkoholmentes…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >