1500 liter ásványvíz minden percben

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 10. 00:01

Megkezdődtek az előkészületek az ország egyik legnagyobb ásványvíz-palackozó üzemének építésére Piliscsév határában – tájékoztatta Miszori László, a beruházó cég ügyvezetője az MTI-t.

Az 1,8 millió forintos beruházás keretében már az idén megindul a földben rejlő vízkincs egy részének felszínre hozatala és ClassAqua Pilis néven a forgalmazása.
Miszori László elmondta, hogy a Sugar Holding Ingatlanforgalmazó és Befektető Kft. amerikai partnereivel közösen, részben banki hitelből fogott bele a vállalkozásba, ehhez a község mellett megvásárolt egy 3,5 hektáros területet. A fúrások eredményeként 398 méteres mélységből emelik ki a hivatalosan is kitűnőnek minősített, kristálytiszta, nátriumban szegény, kalciumban, magnéziumban gazdag ivóvizet, amely kezelés nélkül kerül a palackba.
A föld mélyén egy óriás nagyságú, több ezer éve kialakult vízbázis szolgálja a vállalkozás alapját. A szigorú feltételekhez kötött engedélyezés szerint a természetes vízkincs megőrzése érdekében csupán az összes mennyiség kevesebb mint egy százalékát lehet kitermelni. Így is percenként 1500 liter víz kerül majd a felszínre.
A Németországból vásárolt Krones gyártmányú óriás gépsor – amely maga 1,1 milliárd forintba került – óránként 18 ezer másfél literes palackot tölt majd meg. A gépsor a terv szerint már ez év harmadik felétől napi két műszakban dolgozik.
Az előzetes piackutatás eredményeként orosz, német és közel-keleti megrendelőknek szállítják majd a nátriumszegény diétára szorulóknak különösen ajánlható ásványvizet. Az összes mennyiség 70 százaléka exportra kerül. A vállalkozás évi 5-6 milliárd forint forgalommal számol, 300-400 millió forint lehet az adózott nyereség, amelynek nyomán az 50 új munkahelyet teremtő beruházás 5 éven belül megtérülhet.

Kapcsolódó cikkeink