125 éves az EMKE kávéház
Kevesen tudják, hogy „ott, ahol a 6-os megáll” és ahol „szemben az EMKE cigánya zenél” operett nótából ismert vendéglátóhely annak idején az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület rövidítéséből kapta a nevét!
Aki a rendhagyó kávéházi elnevezést választotta a XIX. század utolsó éveiben, vendéglős volt és nem kávés, hanem egy sok minden újra, szokatlanra, abban a korban is mindig feltűnőre vállalkozó varázslatos egyéniség: Wassermann Jakab. Vendéglője bő 130 évvel ezelőtt egyik napról a másikra vált fogalommá a világvárosiasodó Pesten.
A vendégeket több dolog is vonzotta. Az egyik: abban az időben nála evett rendszeresen Házlinger úr „a zabálás világbajnoka”. Mert olyan jó konyhát talált ott a korabeli vendég, hogy minden akkor élt nagyevő szívesen látogatta Wassermannékat! A leggyakrabban persze Házlinger, aki a gasztronómia kitűnő krónikásait, közöttük Krúdyt és Balla Vilmost, „A kávéforrás” szerzőjét is megihlette! Akit ha „kérdezték, hány adag borjúpörköltet tudna elfogyasztani, azt felelte: Micsoda hülye kérdés – hiszen nem ehetek többet, mint amennyi van! Elő is került a kondér, volt benne vagy 15 porció. Félórával később még egy csepp sem maradt. Most pedig lássuk a marhagulyás készletet – ajánlotta ilyenkor Házlinger. Majd a tizedik pecsenye után kijelentette, hogy elég volt már az ízelítőből, fogjunk végre az ebédhez!”
Wassermannék az 1880-as évek végétől (a zónaételek elnépszerűsödése idejétől – mely Baross Gábor „vasminiszter” vasútrendelete óta ismert) külön tálba mérték a zónapörköltet és hozzá külön tálba a zóna-nokedlit!
Hasonlóan sok kitűnő ötlettel gyarapította vendégkörét, amikor 1894-től kávéházas lett a főváros centrumában, szemben a Népszínházzal. Az épület alagsorában éttermet, mellette cukrászdát nyitott. (Tulajdonképpen ő volt az első népszerűsítője hazánkban a „Cafe-restaurant”-nak, illetve a „Cafe conditorei”-nek – de egy épületben! S ő nyitotta meg az első kávéházi kölcsönkönyvtárat is, ahol még a 100 kötetes Jókai dísz-sorozatot is ki lehetett kölcsönözni! És Wassermann volt az a vendéglős-kávés, akinek a cukrászdájában készített EMKE kocka azonnal bekerült Oetkerék hazai és idegen nyelvű receptfüzeteibe.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Görög uniós biztosjelölt: a közlekedés és a turizmus alapvető pillérei a fenntartható jólétnek és a versenyképességnek
Európának új tervre van szüksége a fenntartható jólét és versenyképesség…
Tovább olvasom >Színe és fonákja
Ahogy arra már többször is utaltunk, a cukrászok termékfejlesztési próbálkozásainak…
Tovább olvasom >15 perc hírnév Kínában – A nap videója
15 percre mindenki híres lehet! – van-e, aki nem ismeri…
Tovább olvasom >