11,9 százalékkal nőtt a baromfivágás az első fél évben
Baromfiból 118,5 millió darabot vágtak 2024 első fél évében, 11,9 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A levágott baromfi élősúlya összesen 365 ezer tonna, vágott súlya (tisztított, bontott súly) 274 ezer tonna volt ebben az időszakban.
A baromfi túlnyomó részét – darabszám alapján a 81 százalékát – a csirke tette ki, amelyből 95,9 milliót vágtak, vagyis 6,6 százalékkal növekedett ez az érték a 2023 január–júniusihoz viszonyítva. Vágókacsából 17,5 milliót (+59,7 százalék), libából 1 millió darabot (–9,2 százalék) vágtak idén az első fél évben. Pulykából 2,5 millió darab került a vágóhidakra, 6,1 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában.
A baromfivágáson belül a kacsa számaránya 15, a pulykáé 2 százalék volt
A KSH adatai szerint a tyúkfélék hazai állománya elérte a 32,2 milliót 2024. június 1-jén, ami 917 ezerrel haladta meg (+2,9 százalék) az egy évvel korábbi értéket. Az Eurostat rendelkezésre álló adatai alapján az európai országok közül (Törökország és az Egyesült Királyság nélkül) az 536 millió darabot meghaladó csirkevágásával Lengyelország állt az első helyen, ezt követte Franciaország és Spanyolország a 2024. január–májusi időszakban.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
A nyerstej termelői ára 17 százalékkel emelkedett egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >A csontos csirkemell és a csirkemellfilé ára is számottevően csökkent
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 2,4 százalékkal 142 ezer…
Tovább olvasom >Erősödött az élő sertés exportja
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 22,7 százalékkal 22,5 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >