Tortalapát-kiállítás
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 2013. augusztus 1-én nyit különleges kiállítás.
Tortalapát. Egy mindennapi tálalási eszközünk, amelynek díszítésére a kor divatja ugyanúgy rányomta a bélyegét, mint bármely műtárgyra. De vajon mióta használjuk ezt a tálalóeszközt, mikor készítették az első darabokat és mikor bukkant fel kereskedelmi forgalomban?
A tortalapát feltehetőleg akkor jelent meg, amikor már esetlegesen házhoz szállították a dísztortákat. A Monarchiában ez a Sacher tortához kötődik, tehát 1832.
A bemutatott tortalapátok stílusából, alapanyagából, díszítéséből arra lehet következtetni, hogy a századfordulótól vált a nagypolgári családokban használatos szerviz kiegészítő darabjává. A barokkos cizelláltság éppúgy megtalálható, mint a szecessziós motívumok, vagy a már letisztultabb art deco. A II. világháború utáni tömegterméknek nincs jellegzetes stílusa, anyagában „megújult”, műanyag, alumínium alapanyagú „műremek” is készült ebben az időben. A nagy múltú külföldi evőeszközgyárak azonban nem felejtkeztek meg erről az elegáns szervizeszközről és esküvői ajándékként ma is ajánlják a vevőknek. A kiállítás „érdekessége”, hogy a gyűjteményt Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője bocsátotta ideiglenesen a múzeum rendelkezésére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Beérkeztek az első pályázatok a kistelepülések italüzleteinek 3 milliós támogatására
Beérkeztek az első pályázatok a kistelepülések italüzleteinek 3 milliós támogatására,…
Tovább olvasom >Harmadik lett a Tokaji borvidék fenntartható turisztikai projektje egy világversenyen
A természet és táj kategóriában harmadik lett a Tokaji borvidék…
Tovább olvasom >