Zuhant a német üzleti hangulat májusban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 17. 12:15

Minden várakozást felülmúló mértékben esett az üzleti hangulat májusban Németországban, és jelentősen romlottak az üzleti várakozások az eurózónát tekintve – derül ki a ZEW német gazdaságkutató intézet kedden publikált adataiból.

A hat hónapra előretekintő várakozásokat tükröző átfogó üzleti hangulatindex 4,5 ponttal 3,1 pontra esett májusban az áprilisban mért 7,6 pontról, miközben elemzők arra számítottak, hogy a mutató 4,8 pontra csökken. Ez egyébként már a harmadik havi csökkenés egyhuzamban, ennél alacsonyabb szinten az index utoljára tavaly novemberben volt.

Ugyanakkor a jelenlegi konjunkturális helyzet megítélése ismét javulást mutatott Németországban, az indikátor értéke 4,4 ponttal 91,5 pontra emelkedett.

Az euróövezeti konjunktúra várakozások indexe 19,7 pontról 13,6 pontra csökkent májusban, holott az elemzők 17,9 pontra történő csökkenésre számítottak. Az aktuális helyzet megítélésének indexe ugyanakkor 8 ponttal 13,6 pontra emelkedett. A ZEW  német gazdasági kutatóintézet februári felmérését 295 gazdasági elemző és intézményes befektető szakember megkérdezésével állította össze – közli a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink