Zsugorodó pénzügyi várakozások a kkv szektorban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 14. 11:26

A hazai kkv vezetők árbevétel és eredményvárakozásai jelentősen visszaestek tavaly év végéhez képest, jelenleg átlagosan 4%-os árbevétel és 2,4%-os eredménynövekedést valószínűsítenek. Az árbevétel alakulását tekintve a mezőgazdasági, az eredményvárakozásokat illetően pedig a szolgáltató cégek a legbizakodóbbak. A kereskedelmi szektor azonban rendkívül negatívan látja pénzügyei alakulását – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

penz2

A hazai kisvállalkozások gazdasági helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatokat követően továbbra is a vállalkozás pénzügyeire vonatkozó várakozások a legmeghatározóbbak, amelyek meglehetősen pesszimista képet mutatnak. Az árbevétel várakozásokat immár egy éve csökkenő tendencia jellemzi. A kkv-k jelenleg átlagosan 4%-os árbevétel növekedést feltételeznek, ami jelentős, 1,2 százalékpontos visszaesés a múlt negyedévhez képest, és messze elmarad az egy évvel ezelőtt elért 6,8%-os csúcsértéktől is. A visszaesés oka, hogy eltolódtak az arányok, és akik eddig magasabb, 6% feletti árbevétel növekedést vártak, most már inkább ennél alacsonyabb bővülésre számítanak. Ezt mutatja, hogy 61%-ról 67%-ra nőtt a 0-6% közötti árbevétel növekedést feltételező cégek aránya, míg 6% feletti bevétel növekedést 28% helyett jelenleg a cégek 25%-a valószínűsít.

forrás: K&H Kkv bizalmi index
A különböző szektorokat illetően igen eltérő a várt árbevétel-növekedés mértéke. A mezőgazdasági cégek messze a legoptimistábbak, és egyedül ők számolnak ez előző negyedévhez képest nagyobb, átlagosan 5,1%-os árbevétel-növekedéssel. Ezzel szemben a kereskedelmi vállalkozások csupán 3,1%-os bővülésre számítanak, ennél alacsonyabb értékre legutóbb két évvel ezelőtt volt példa a szektorban. A szolgáltató cégek 4,5%-os, az ipari cégek pedig 3,7%-os árbevétel növekedéssel számolnak. A különböző méretű cégek közül a kisvállalkozások várnak átlag alatti, 3,5%-os bővülést.

A profitvárakozásokat tekintve a vállalkozások túlnyomó többsége (91%) nyereségnövekedést valószínűsít idén, ugyanakkor annak mértéke szembetűnően, 3,6%-ról 2,4%-ra esett vissza. Az idei év nyereségét tekintve minden árbevétel-kategóriában és iparágban szerényebb eredményre számítanak év végéhez képest. Érdekes viszont, hogy minél kisebb a cég, annál magasabb haszonra számít. A mikrovállalkozások átlagosan 2,6%-os profitbővülést feltételeznek, a kisvállalkozásoknál ez az arány 2,3%, a középvállalkozásoknál pedig 2,1%. Az ágazatok közül itt is a kereskedelmi cégek a legnegatívabbak, a szektor várt profitnövekedésének mértéke közel a felére, 1,9%-ra zuhant vissza az előző negyedévhez képest. A szolgáltató (2,7%), mezőgazdasági (2,5%) és ipari (2,4%) cégek bizakodóbbak, ők közel azonos mértékű nyereségnövekedést várnak.

Kapcsolódó cikkeink