Zöldségtermelő nagyhatalommá teheti Magyarországot a turai modell

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 29. 13:30

A Kárpát-medence alatt húzódó termálvízkincs jobb kihasználásával zöldségtermelő nagyhatalommá válhatunk, ehhez nagy lépés lehet az indulás előtt álló, Turán létesülő, szakmai körökben turai modell néven futó, paradicsomtermesztésre berendezkedő óriás üvegház megépítése – állítja a 7,4 milliárdos beruházást összefogó hazai befektető csoport, a Sugár Holding ügyvezetője, Miszori László.

A Pest megyei város mellett felbugyogó 130 Celsius-fokú víz hasznosítására összesen 12 hektárnyi üvegházat építenek. Ezekből évente 6000 tonnányi paradicsomot szüretelhetnek, méghozzá vegyszermentesen, a legjobb minőségben.

Ráadásul a Föld magmája által felhevülő, az üvegház fűtésére befogott vizet a környezet megkímélésére visszavezetik a mélybe, az ily módon kialakított zárt mechanizmus nem veszélyezteti a felszín alatt Turáig húzódó, a budai hőforrások rendszerének egyensúlyát.

Korábban, vagy 30 évvel ezelőtt a helyi tsz már berendezkedett itt üvegházas zöldségtermesztésre, de a feltörő vizet a szabadba engedve károsították a környezetet, ami miatt fel is kellett hagyni a tevékenységgel. A projekt Turawell Kft. és az osztrák Zeiler Gmbh közötti együttműködéssel valósul meg.

Az osztrák cég Bécs mellett működtet paradicsom termesztésére szakosodott üvegházat, amely egész évben ontja az ízletes, pirosló paradicsomot. Csakhogy ott jobb híján földgázzal fűtenek, márpedig e zöldség előállítási költségének 50 százalékát éppen az állandó meleg biztosítása emészti fel. Ennek az összegnek nagyobb hányada takarítható meg a turai geotermikus energiával, így a termelés itt még inkább gazdaságos lehet.

A kormány a közeljövőben fog dönteni arról, áldását adja-e a projekt támogatására. Amennyiben zöld utat kapnak, a beruházás júliusban indulhat. Az ehhez szükséges vízjogi és más hatósági engedélyek már megvannak.

A termesztési technológiát az osztrák partner adja, a megállapodás szerint a beruházás költségeinek egy részét is ő fedezi. A másik részt a befektető csoport teremti elő, banki hitelekre is szükség van. A hiányzó egynegyedet – hozzávetően 1,8 milliárd forintot – a vállalkozás az államtól várja. Az agrártárca a megvalósítás mellé állt.

Az üvegház könnyűszerkezetes elemeit Hollandiából, a speciális üveget pedig Lengyelországból szerzik be, ott található ugyanis olyan kvarchomok, amelyből ilyen nagy fényáteresztő képességű üveglapok gyárthatók.

A terv szerint a turai modellt ez év decemberére hozzák tető alá, januárban pedig már szüretelhetik az első termést. A vállalkozás évi 2,7 milliárd forintos árbevétellel számol, 250 új munkahelyet teremt, és a beruházás költségei 6 vagy 7 év alatt térülhetnek meg – írja a piacesprofit.hu.

Kapcsolódó cikkeink