Zöldség-gyümölcs az infarktus ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 12. 01. 11:13

Jóval kisebb eséllyel rakódik le kalcium azoknak a szívkoszorúerében, akik fiatal felnőttkorukban sok gyümölcsöt és zöldséget esznek – írja az agrarszektor.hu. Így náluk kisebb lesz a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek későbbi kialakulásának is. Főként azonban a nőknél figyelték meg a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kedvező hatásait, a férfiaknál ezt az összefüggést kevésbé találták egyértelműnek.

gyumolcs-zoldseg

Ha valaki sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt fiatal felnőttkorában, később is kevesebb kalcium rakódik le a szívkoszorúerében – írja amerikai kutatási eredményekre hivatkozva az origo. Átlagosan 25,3 éves korú embereket vizsgáltak és azt tapasztalták, hogy ha napi 7-9 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, 26 százalékkal kevesebb esélyük volt arra, hogy 20 évvel később kalcium-lerakódás legyen a szívkoszorúerükben, mint azoknak, akik csak 2-4 adag gyümölcsöt és zöldséget ettek. Így náluk csökken annak kockázata is, hogy szervezetükben szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki.

Még lényegesebb következtetésekre jutottak akkor, amikor az eredményeket nemek szerint is megvizsgálták. Kiderült ugyanis, hogy ez az összefüggés csak a nőknél maradt jelentős. Azoknak a nőknek, akik a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban a résztvevők felső harmadába tartoztak, 45 százalékkal kevesebb esélyük volt a szívkoszorúerükben levő kalcium-lerakódásra, mint a legalsó harmadban elhelyezkedőknek. Ez a kapcsolat a férfiaknál már nem volt ennyire kifejezett.
MTI-fotó: Mohai Balázs

Természetesen ezek a kutatási eredmények nem jelentik azt, hogy akik későbbi életkorban szoknak rá az egészséges táplálkozásra, azok nem látják ennek kedvező hatásait. Ráadásul nem csak a zöldségeken és gyümölcsökön múlik az egészséges táplálkozás, hanem például a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zsírszegény tejtermékek, a baromfifélék, a halak és a diófélék fogyasztása is fontos, miközben mérsékelni kell a vörös húsok és az édes üdítők szerepét az étrendben. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink