Zöld szellem „kísért” az Electroluxnál

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 12. 11. 00:00

A világ meghatározó fehérárugyártója „Green Spirit” néven hirdette meg globális energiatakarékos környezetvédő programját.

A svéd cég nemcsak a háztartási gépek tervezésénél törekszik az energiafogyasztás és a vízfelhasználás csökkentésére, hanem konszernszinten is. A cél, hogy 2009 végére mindkét területen legalább 15 százalékkal mérséklődjön a fogyasztás.

A magyar leányvállalatnál, Jászberényben egyebek mellett 2,8 millió eurós beruházással a fűtési rendszert állítják át gőzfűtésről meleg vizes technológiájúra. Egy másik beruházás keretében felülvizsgálják, és átalakítják az épületek szigetelését. A néhány éve átadott nyíregyházi gyárban szürkületkapcsolók, gyors mozgású kapuk telepítésével, napenergiahasznosítással növelik az energiahatékonyságot. A vízfogyasztás csökkentését fúrt kutak létesítésével kívánják elérni.  Logisztikai vonalon a vasúti szállítás előtérbehelyezése jelenthet környezetvédelmi pluszt.

A használt készülékek újrafeldolgozásában az Electrolux eddig is túlteljesítette az unió 75 százalékos előírást, a tűzhelyeknél az újrahasznosítási arány meghaladja a 90 százalékot, a mosogatógépeknél pedig megközelíti a 80-at.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink