Ziegler Ostyagyár: a magyar liszt volt a ludas

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 07. 12:43

Kivonták a forgalomból a magyar Ziegler ostyagyár két termékét túl magas fuzárium méreg tartalom miatt Ausztriában – jelentette csütörtökön az APA osztrák hírügynökség. Ziegler Péter, a Ziegler Ostya Bt. ügyvezető igazgatója a történtekről elmondta: az általuk használt magyar lisztnek volt a megengedettnél magasabb a Don-toxin tartalma; az ebből készült termékeket visszahívták, a gyártáshoz lengyel lisztet importálnak.

A 150 grammos kiszerelésű sajtos, köményes ízesítésű tallért és az ugyancsak 150 grammos paprikás tallért az engedélyezettnél magasabb deoxynivalenol tartalom miatt hívta vissza a forgalmazó az osztrák egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (AGES) tájékoztatása szerint.

A történtek anyagilag megrengették a céget, amelynek 58 éves működése alatt még nem fordult elő minőségi probléma – mondta el Ziegler Péter.

Az általuk használt magyar lisztnek – tudtukon kívül – magasabb volt a Don-toxin tartalma, így az ostyában is határérték feletti mennyiséget lehetett mérni – fejtette ki az ügyvezető.

Március elején egy németországi hatósági vizsgálat derítette ki a megengedettnél nagyobb Don-toxin tartalmat a sajtos tallér vizsgálatakor; akkor a cég leállította e termék gyártását és mindet vissza is hívta Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Magyarországról is.

A cégvezető elmondása szerint rajtuk kívül álló oka van a történteknek, a magyar malomtól ugyanis megkapták a minőségi bizonyítványt, de a liszt nem volt ennek megfelelő. Azóta a cég lengyel importlisztet használ a gyártáshoz. A cég próbálja a malom felé érvényesíteni az okozott kárt.

A cég által gyártott édes termékeket nem érinti a visszahívás, hiszen azokban kisebb az ostyalap, így kevesebb bennük a liszt – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink