VM: újraindul a marhaexport Törökországba

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 07. 13:03

A törökök elfogadták a magyar hatóság intézkedési csomagját, s ezért ismét engedélyezik a az élőállat, így a marhaimportot Magyarországról – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a török Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Állattenyésztési Minisztérium feloldja a magyarországi élőállat szállítás ideiglenes felfüggesztését, ezért a kvóták kiosztása után folytatódhat a kiszállítás.

A tájékoztatás szerint az exporttal foglalkozó cégek is megkapják az információkat a korlátozás megszüntetéséről.

A közlemény szerint a jövőben a magyar cégek a szállítmányokat meghatározott gyűjtőpontokról indíthatják útnak, ahol magyar és török állatorvos közreműködésével vizsgálják a járművekre felrakodott állatok szállítási körülményeit, fülszámukat és a dokumentumokat.

A török hatóságok tavaly decemberben függesztették fel ideiglenesen a magyar szarvasmarha exportot technikai kifogásokra hivatkozva. A Vidékfejlesztési Minisztérium azonnal felvette a kapcsolatot a török féllel, Bognár Lajos helyettes államtitkár személyesen utazott Ankarába az ügy tisztázására. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az állatszállítások szigorú ellenőrzését rendelte el, s egy intézkedési csomagot készíttetett, amelyet elküldtek az illetékes török minisztériumnak is – közölte a tárca.

A tárgyalások eredményeként a vágóállat szállítás mellett az idén megindulhat a tenyésztésre szánt juhok és kecskék exportja is Törökországba. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink