VM: új szemléletű agrárgazdasági jelentést

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 25. 13:16

Új szemlélettel, új szerkezetben, új tartalommal alkotta meg az agrárgazdaság 2010. évi helyzetéről szóló jelentést a 2010-ben alakult új kormány – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden a kormányzati hírportálon.

A beszámoló a mezőgazdaság múlt évi teljesítményéről – amelyet az Országgyűlés hétfőn fogadott el -, a foglalkoztatottságról, a főbb agrárpolitikai célok megvalósulásáról, valamint a költségvetési támogatások felhasználásáról tartalmaz összegzést. A tájékoztatás utal rá: az új struktúrájú jelentés összeállításánál a VM figyelembe vette az Agrárgazdasági Tanács és az elmúlt évi parlamenti vita javaslatait.

A tárca a jelentésben a fontosabb eredmények között említi, hogy 2010-ben a mezőgazdaság jövedelmezősége mind a társas mind az egyéni gazdaságoknál jelentősen emelkedett. Az agrárgazdasági GDP részaránya a nemzetgazdaságon belül 2,5 százalékról 2,9 százalékra nőtt. Az ágazat export többlete pedig 22 százalékkal haladta meg az előző évit.

A gondok között szerepel: a magyar mezőgazdaságot ugyanakkor 2010-ben a világgazdasági válság hatásai mellett fagykár, jégkár, árvíz, belvíz és a vörösiszap-katasztrófa sújtotta.
Mindezek közrejátszottak abban, hogy a termelés volumene 5,7 százalékkal csökkent. Nem sikerült egyelőre javítani a növénytermesztés és az állattenyésztés arányán, az állatlétszám tovább apadt. Nem növekedett az elmúlt évben a mezőgazdasági foglalkoztatottság, az ökológiai gazdálkodásba vont területek aránya és csökkent az agrárhitel állomány.

De az összegzés szerint a jövőben hatékonyabban kell visszaszorítani a fekete- és szürkegazdaságot, továbbá fontos a vidéki népesség elöregedésének megakadályozása is.
A tájékoztatás emlékeztetet: a dokumentumot a törvényi előírásoknak megfelelően a vidékfejlesztési miniszter terjesztette a parlamenti képviselők elé.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink