VM: nem várható élelmiszerár-robbanás Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 17. 13:29

A Vidékfejlesztési Minisztérium megalapozatlannak tartja azokat az elemzői véleményeket, amelyek minden eddiginél brutálisabb élelmiszer-áremelkedést jósolnak Magyarországon.

Közleményében a minisztérium arról tájékoztat, hogy 2012 novemberében 6 százalékkal alacsonyabb volt a termelői árak növekedése októberhez képest, mint egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban.

Az élelmiszerek drágulásának mértéke pedig 2012 decemberében novemberhez viszonyítva nem emelkedett, hanem 0,1 százalékkal 7 százalékra mérséklődött. Így folytatódott a növekedési ütem októberben kezdődött mérséklődése. E tendenciában nem várnak a szaktárcánál változást az idei év első hónapjaiban sem.


Fontos tényként írja a közlemény, hogy az élelmiszerárak emelkedését világszerte leginkább befolyásoló gabonafélék világpiaci ára 2012 decembere óta 15 százalékkal csökkent. Ez jó hír mind a hazai állattenyésztőknek, mind pedig a fogyasztóknak.

A takarmányárak csökkenésével ugyanis mérséklődhetnek az állattenyésztők költségei. Ez pedig pozitív kihatással lesz például a húsáruk árának változására is, hiszen az alapanyagköltség egy-egy élelmiszer előállítási költségének átlagosan közel 60 százalékát teszi ki.

A közlemény aláhúzza: Magyarország kormánya folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszerárak alakulását. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink