VM: mintegy 10 millió forintos bírság a júliusi dinnyeellenőrzések eredménye

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 08. 12:00

Mintegy 10 millió forintos bírságot szabtak ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei júliusban a dinnyeellenőrzések során a feltárt szabálytalanságok miatt – közölte Helik Ferenc csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának igazgatója elmondta júliusban a Nébih és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságainak munkatársai 271 esetben vizsgálódtak a dinnyeértékesítés körül. A szakemberek 308 tonna árut vizsgáltak meg. Az ellenőrzések során 47 esetben találtak kifogásolni valót – főként jelölési hiányosságot -, ez 110 tonna dinnyét jelentett. A kifogásolt mennyiség 14 százalékát kellett megsemmisíteni.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára hozzátette: az idei dinnye ellenőrzések a gyümölcs promóciójának nyitányával együtt kezdődtek meg, és a szezon végéig, előreláthatólag szeptember közepéig tartanak. A vizsgálatok nemcsak a nagybani piacokat, hanem a felvásárló telepeket, az áruházláncokat és az útszélén árusítókat is érintik. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink