VM: 144 millió forint támogatás a magyar nemzeti értékek népszerűsítőinek

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 04. 17. 11:56

A nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázaton 113-an nyertek összesen 144 millió forintot – közölte a a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

hungarikumA tájékoztatás szerint a január 31-én kiírt támogatási pályázatra 567 pályázat érkezett. A pályázatok támogatási igénye összesen 1 milliárd 225 millió forint volt. Ez csaknem tízszeresét tette ki a rendelkezésre álló 144 millió forintos keretösszegnek.

A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) vizsgálata 343 pályázatot tartott elfogadhatónak. Ezeket egy szakértői bizottság rangsorolta. Ennek alapján a vidékfejlesztési miniszter döntött a vissza nem térítendő állami támogatást elnyert 113 pályázatról.

A legtöbben a helyi értéktárakban, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott egyes nemzeti értékek és hungarikumok rendezvényeken, kiállításokon történő hazai és külföldi népszerűsítésére pályáztak.

A nyertes pályázatok listája, illetve a forráshiány miatt elutasított pályázatok listája a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján olvasható – közölte a szaktárca. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink