Visszavonul a top 10-es séf?

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 29. 08:00

Kaszás János, az érdi Admirális tulajdonos-konyhafőnöke az elsők között volt, aki séfként saját éttermet nyitott. Tizenhét esztendővel ezelőtt lépett az akkor még gyermekcipőben járó magánszektorba, és az azóta eltelt időszakban szinte folyamatosan szakmai és közönségelismerés övezte munkáját.Az Admirális kilenc egymást követő évben került be az egykori piacvezető szakmai lap, a Konyhaművészet által összeállított magyar top 10-be (az „állandó tagságnak” a magazin megszűnése vetett véget), kétszer szavazta be a szakma a Magyar Vendéglátás Csillagai közé, a séfet pedig kollégái választották meg a jelenkor egyik legmeghatározóbb szakemberének 2004-ben.
Az Admirális épületén most „Az étterem eladó” felirat díszeleg.
A még mindig csak ötven-esztendős szakember döntését azzal indokolta, hogy az utóbbi években már inkább csak a pályafutása során megszerzett rutinjából főzött, a rá korábban jellemző kreativitását csak minimális mértékben volt képes csatasorba állítani:
Harmincöt éve folyamatosan dolgozom a konyhákban, ebből az utolsó csaknem két évtizedet saját üzletben. Sok impulzus ért, sok feladatot oldottunk meg, sok szépet alkottunk. Toltam is a vendéglátás szekerét, ültem is rajta. Most úgy érzem, kicsit elfáradtam…
Kaszás János azon kevesek egyike, aki folyamatosan a tűzhely mellett állva irányította éttermét, az utóbbi időben pedig már egyedül „csinálja” az Admirális konyháját.
Az étterem törzsvendégei szomorúan és értetlenül állnak a történtek előtt. A bejelentés óta a látogatottság nem csökkent.
Sokan kérdezik, hol tudnak majd ezután Kaszás-specialitásokat enni? Nekik megígértem, hogy az Admirális bezárása után szívesen tartok főzőtanfolyamokat, és otthon a hűtőben mindig lesz néhány liter marseille-i halalaplé. Terveim szerint az egyébként titkosan kezelt receptjeimet, amelyek a legsikeresebben szerepeltek az utóbbi években, szakácskönyv formájában bárki számára elérhetővé teszem.

Kapcsolódó cikkeink