VinCE Budapest 2012: hatalmas meglepetéssel győztek a hazai borok

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 28. 11:11

Legalább hatezren vettek részt ismét Közép-Európa csúcs-boreseményén, a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő VinCE Budapest rendezvényen. 2012. március 23-25 között a Corinthia Grand Hotelben közel 100 hazai és külföldi pincészet és borkereskedés, tíz országból 30 hazai és nemzetközi előadó, köztük Master of Wine-ok mesterkurzusai és workshopjai várták a borszakma képviselőit és a borbarátokat.

Első alkalommal érkezett orosz pincészet, a Myskhako Estate Winery, amely a Fekete-tenger melletti Krasznodar régióból szállítja Vlagyimir Putyin kedvenc borát. Természetesen nem hiányoztak a kínálatból a nagy nyugat-európai, illetve az újvilági borvidékek borai sem. Összesen 13 ország borai kerültek a repertoárba.

Világ vs. magyar borok

Magyarországon eddig egyedülálló parádés borversenyt tartottak a szakmai napon: a hazai borok külföldiekkel versengtek, és lenyűgöző eredmény született. A 2012. március 23-i borcsatában a hazai borok győztek.
Eredetileg 39 bor nevezett, amelyek közül Mészáros Gabriella és Romsics László nemzetközi borakadémikusok, vakkóstoló után jelölték ki a „nemzeti tizenegyet”, amely ez után került a megkérdőjelezhetetlen hitelességű zsűri elé. A nemzetközi és a magyar szaktekintélyek között ott ült az a Steven Spurrier is, aki 1976-ban megrendezte a legendás Kalifornia – Franciaország „bormérkőzést”, amelyen az újvilági borok taroltak. A bírálók között ült Spurrier mellett Josef Schuller (Master of Wine, Ausztria), Frank Smulders (Master of Wine, Hollandia), Peter McCombie (Master of Wine, Egyesült Királyság), Tony Aspler (Kanada), Taner Ögütoglu (Törökország), Mészáros Gabriella és Romsics László (Magyarország). Összesen 22 hazai és külföldi csúcsbor vett részt a vakkóstoláson. A verseny során a zsűri párban kóstolta a borokat (egy hazait és egy külföldit). 11 párosból 8 esetben nyert a magyar bor, és az első helyezést is hazai nedű vitte el. Steven Spurrier véleménye szerint a cabernet franc és a furmint tartogatja a legnagyobb lehetőséget a magyarországi termelőhelyeken.

HunDeszt pálinkaverseny

A VinCE 2012 keretében került sor a hetedik HunDeszt pálinkaverseny ünnepélyes díjátadójára.. A pálinkaversenyt hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács. A versenyre összesen 273 minta érkezett 25 kereskedelmi cégtől. A párlatok megmérettetésén ugyanis csak azok a termékek vehettek részt, amelyekből legalább ötven hektoliternyi van kereskedelmi forgalomban és legalább öt vendéglátó-ipari egységben vagy üzletben kaphatók. A bírálatot képzett szakértők végezték vakkóstolással, így az eredmény évek óta a fogyasztók megbízható kalauzaként szolgál Az Agrármarketing Centrum támogatásával megrendezett legkomolyabb hazai szakmai pálinkaverseny fővédnöke dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a díjakat a minisztérium államtitkára, Kardeván Endre adta át. A verseny legjobbjait, a bronzérmes, ezüstérmes, aranyérmes és Champion-díjas pálinkákat három napon át kóstolhatta a közönség.

Mesterkurzusok és előadók

A borkedvelők ültetett borkóstolókon, tíz ország szakértőjének zseniális mesterkurzusain és interaktív workshopjain ízlelgethettek, tanulhattak, és számtalan téma közül válogathattak, a bor piacra jutási lehetőségeitől kezdve a palackozás tudományán át, a „molekuláris reggeliig”. A hazai borszakma képviselőin túl a többi között érkeztek előadók.Kanadából, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Portugáliából és Spanyolországból is.

Az angol úr, Steven Spurrier egy briliáns mesterkurzus keretében mutatta be kedvenc bordeaux-i házasításait. Közép-Európában a VinCE2012 vendégei számára tartott először előadást Gary Vaynerchuk. A résztvevők együtt kóstolhattak a borszakértőből lett gazdasági szaktanácsadóval, a borvilág fenegyerekével úgy, hogy közben Gary a New Yorki-i stúdiójában kóstolta ugyanazokat a borokat. A borguru arra próbált választ adni video mesterkurzusán hogyan alakul Közép-Európa borainak piaci esélye a világban. A bor befektetési titkaiba a bécsi Palais Coburg borrészlegének igazgatója, Frank Smulders MW avatta be a nagyérdeműt.
A rendezvényt ismert hazai borászok is megtisztelték jelenlétükkel és szakmai tudásukkal. Bock József húszéves borát, egy 2002 hozta el magával, de Kolonics Károly juhfarkját, Török Csaba (2HA) olaszrizlingjét, Béres Melinda aszúját is meg lehetett kóstolni. A borok gyógyhatásairól, a nemzésre gyakorolt hatásáról és a nyomelemekről Dr Veres Gábor gaszroenterológus professzor beszélt.
Csendes boraukció a Bátor Tábor Alapítvány javára

A hétvégi VinCE Budapest exkluzív boreseményen a csúcsborok kóstolása mellett licitálni is lehetett, méghozzá a kiállító borászok által felajánlott ritkaságokra. Az árverésből befolyt összeget az esemény szervezője a rendezvény jótékonysági partnerének, a Bátor Tábor Alapítványnak ajánlotta fel. Az alapítvány a daganatos és krónikus betegséggel élő gyermekek és szüleik számára szervez ingyenes élményterápiákat.

A kiváló borok iránti érdeklődés általában együtt jár a nemes párlatok tiszteletével, éppen ezért a VinCE Budapest keretében nemcsak borokat, hanem párlatokat is lehetett kóstolni, valamint elmaradhatatlan kellékként szerepeltek gourmet-falatkák, kézműves juhsajtok, kecskesajtok, tehéntejből készült sajtok, érlelt sonkák és kézzel készített csokoládék is a repertoárban.
A résztvevők nagy örömére, az idén hosszabbra, két nap helyett háromra tervezett rendezvényen mindenki kényelmesen kóstolhatott. A kiállítók és a vendégek egyaránt elégedettek voltak a boresemény izgalmas programjával, hangulatával. A nagy sikernek köszönhetően gőzerővel elkezdődött a VinCE2013 Budapest szervezése, hogy jövőre legalább ilyen élményt kaphassanak a látogatók.

Kapcsolódó cikkeink