Világrekordot döntött a kínai szuperrizs
Saját világrekordját megdöntve hektáronként 13,9 tonna termést hozott az idén a szuperrizsnek nevezett hibrid rizs Kínában.
Rekord mennyiségű, hektáronként 13,9 tonna termést hozott az idén a Hunan-tartománybeli próbavetésén a DH2525 hibrid rizs Kínában – számolt be az eseményről kedden a legtöbb kínai napilap. A hagyományos rizsnél 20-30 százalékkal többet termő, ma már csak „szuperrizsként” emlegetett növényt több fajta rizs keresztezésével hozzák létre, kifejlesztője, a 81 éves Jüan Long-ping (Yuan Longping) agrártudós 1974 óta dolgozik tökéletesítésén.
Munkája elismeréseként a „hibrid rizs atyját” idén Konfuciusz-békedíjra jelölték. A szuperrizs 2000-ben hektáronkénti 10,5, 2004-ben pedig 12 tonna termésével már kétszer döntött világrekordot, 2020-ra a tudósok az ideinél is többet, 15 tonnát várnak.
A DH2525-öt 2009-ben már több mint három milliárd hektáron, így többek közt Indiában, Vietnámban és az Amerikai Egyesült Államokban is vetették, s átlagosan 15 százalékos terméshozam-többletet generált. Tavaly a kínai vetésterület 25 százalékát szuper hibrid rizzsel ültették be – közölte a mezőgazdasági minisztérium. Kína évente mintegy 29 millió hektáron termel rizst, a nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint 6,3 tonna hektáronkénti átlagos terméssel. A rizstermelés új formájával az ország jelentős vízkészleteket és termőföld területet spórolhat meg, amelyet akár más mezőgazdasági termékek termesztésére is fordíthat.
A termelés fokozása ráadásul nemcsak Kína javát szolgálja, hanem a világszegénység leküzdésében is kulcsszerepet játszhat. Jelenleg a kínai lakosság 60 százaléka, a világ lakosságának pedig fele fogyaszt rizst. Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) számításai szerint 2030-ra az 1995-ös szintekhez viszonyítva 60 százalékkal több gabonára lesz szükség, hogy a növekvő népesség igényét kielégítsék.
(MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >