A világ legdrágább városai

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 28. 11:02

Negyedik éve zsinórban Szingapúr lett a világ legdrágább városa, sőt egy másik környékbeli város Hong Kong is megtartotta második helyét az Economist Intelligence Unit listáján – olvasható a tozsdeforum.hu-n.

Ázsia egyébként is erősen áll, a top tízbe öt város is bekerült a térségből: a negyedik és ötödik helyen Tokió és Oszaka végzett, de még a dél-koreai főváros Szöül is a hatodik helyen van. A két japán város egyébként hét és kilenc helyet javított tavalyhoz képest, köszönhetően a japán jen visszaerősödésének.
Párizs és New York


A tízes listára négy Európai város fért fel, Zürich a harmadik, Genf pedig Párizzsal holtversenyben a hetedik, annak ellenére, hogy Svájcban csökkentek a megélhetési költségek. A tízes listát az egy helyet visszaeső Koppenhága zárja.

Az egyetlen euróövezeti város tehát Párizs a listán, ahol egyébként ma már csak hét százalékkal drágább az élet, mint New Yorkban, az egyetlen észak-amerikai városban a top tízből. A Nagy Alma kissé visszaesett tavalyhoz képest, de még így is bődületes dráguláson van túl: öt éve még 50 százalékkal került többe a francia fővárosban élni, mint New Yorkban, és utóbbi csak 46. volt a listán.

Persze ez nem mond el mindent arról, mennyire drága egy város, de érdekes megnézni, hol mennyit kell kiperkálni egy kiló kenyérért vagy épp egy doboz cigiért.

A pékipar Szöulban a legkeményebb, itt 14,82 dollárt, azaz közel 3800 forintot kell fizetni egy kiló kenyérért. Párizsban 6,81 dollárt (kb. 1700 forint), New Yorkban 7,95 dollárt (kb. 2000 forint); Koppenhágában és Szingapúrban pedig már egész „baráti áron”, 3,55 dollárért (kb. 905 forint) tudunk hozzájutni a mindennapi kenyerünkhöz.

A bor szintén Szöulban a legdrágább, egy üveg 750 ml-nyi asztali bor ott 26,54 dollár, azaz több mint 6700 forint, egy doboz cigit viszont már a hazai áraknál olcsóbban is tudunk itt venni, 4,01 dollárért (kb. 1020 forint), miközben New Yorkban már 14,25 dollárt (kb. 3633 forint) kell előkotorjunk a zsebünkből a trafikban.

Az arany középút Párizs, de azért, ha épp oda utaznánk, érdemesebb itthonról vinni a cigit, mert ott még így is 8,67 dollárba (kb. 2210 forint) kerül egy doboz.
Amerika a benzinárak sztárja

Tankolni messze Amerikában a legolcsóbb, 0,67 dollárért (kb. 170 forint) már adnak egy liter ólommentes benzint.

Koppenhágában viszont 1,63 dollárt (kb. 415 forint), Hong Kongban meg még ennél is többet, 1,73 dollárt (kb. 441 forint) kell ugyanezért fizetnünk.

A fenti árak természetesen átlagárak, ráadásul dollárból lettek forintra visszaszámolva, szóval lehet valamivel olcsóbban meg drágábban is vásárolni a felsorolt városokban, de azért az arányokat jól mutatják. (Vajna Ádám, tozsdeforum.hu)

Kapcsolódó cikkeink