Vietnami esőzések drágítják a kávét

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 05. 12:25

A kávé ára majdnem héthetes csúcsra emelkedett Londonban, miután az esős vietnami időjárás miatt a kereskedők attól félnek, hogy akadozhat a készletek feltöltése – jelentette a Bloomberg hírügynökség.

A kilencedik napja tartó folyamatos drágulás után a robusta kávéféleség métertonnánkénti ára stabilan 2000 dollár fölé emelkedett pénteken, és drágult a kakaó is. Vietnam legnagyobb kávétermelő térségében a következő tíz napra komoly esőzéseket jeleznek előre a meteorológusok, ez pedig akadályozza a betakarítást, és lassítja a kávészemek kiszárítását is.

A hírügynökség szerint néhány európai ügyfél már panaszkodik is amiatt, hogy túlságosan lassan jut áruhoz a raktárak elégtelen feltöltése miatt. „A vietnami termelők addig nem adnak el jelentősebb mennyiséget, amíg rosszul halad a betakarítás, ez pedig tovább gerjesztheti az áremelkedést” – vélekedett közleményében Keith Flury, a Rabobank International londoni elemzője.

A hetek óta csökkenő betakarítás hatásai természetesen meglátszanak a vietnami exportadatokon is: a helyi statisztikai hivatal szerint az ázsiai országból kiinduló kávéexport hozzávetőlegesen 28 százalékkal mérséklődött novemberben a megelőző év azonos időszakához képest.
(Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink